Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

BIM op een hoog ambitieniveau

BIM

Succesvolle ketenintegratie veronderstelt dat alle betrokken partijen over de juiste, actuele informatie en data kunnen beschikken. Hurks werkt daarvoor met het driedimensionale gebouwmodel BIM (Bouw Informatie Model). Dat is een goed hulpmiddel waarin alle informatie voor het ontwerp-, bouw-, en beheerproces wordt geïntegreerd.

Tekla Global BIM Awards

Hurks delphi engineering en Hurks prefabbeton werken al jaren constructies uit in BIM. Deze expertise resulteerde in 2010, 2012 en 2014 in de Tekla Global BIM Award in de categorie 'Beton', respectievelijk voor een kantoorgebouw in de Haagse Pr Catharina-Amaliastraat, P&R De Uithof in Utrecht en de parkeergarage van het station in het Belgische Mons (Bergen). Daarnaast wordt de vlechtrobot in de prefabbetonfabriek in Veldhoven via BIM aangestuurd, waardoor een gedeelte van de wapening geheel automatisch wordt geproduceerd.

BIM op hoog ambitieniveau

We 'bimmen' niet alleen constructies maar ook gevels, zoals bij het FrieslandCampina Innovation Centre in Wageningen, het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft . De nieuwbouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft is zelfs op een zeer hoog BIM ambitieniveau uitgewerkt. Het aantal m2 hoogwaardige BIM-technieken en het feit dat straks ook het onderhoud en beheer in BIM zijn verwerkt, maken dit project uniek in Nederland.

 TNW delft

Succesvolle ketenintegratie veronderstelt juiste, actuele informatie

Eigen BIM-managers

Ondertussen beschikt Hurks over eigen BIM-managers met ervaring in 3D-clashcontrol en BIM-management op niveau LOD 400/500. Zij deden onder meer ervaring op bij complexe projecten als het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht, de renovatie van gebouw A van het Radboudumc in Nijmegen en de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. 

De meerwaarde van BIM

BIM is voor projectteams een meerwaarde omdat de gewenste resultaten meetbaar worden gemaakt. Het doel, de middelen en de samenwerking worden in duidelijke afspraken en procedures vertaald, waardoor het team over de meest optimale informatie beschikt. Met een digitaal documentmanagementsysteem (DMS) zijn alle projectdocumenten – van het begin tot het eind compleet en up-to-date – voor het voltallige team beschikbaar. 

Spin in het web met BIM

Spin in het web

Hurks bouw, Hurks vastgoedontwikkeling en Hurks integraal werken zijn de spin in het web tijdens de ontwikkeling en uitvoering van BIM projecten. Zij modelleren zelf niet maar coördineren en begeleiden. Met een BIM plan van aanpak, sturen zij alle 'bimmende' partijen aan en controleren zij de kwaliteit en samenhang van het BIM model tijdens het gehele proces.

Inmeten via PointClouds

Hurks gaat steeds verder met BIM. Zo is voor de renovatie van het Radboudumc in Nijmegen het bestaande gebouw compleet in 3D ingemeten met PointClouds. Een laserscanner meet het gebouw in en verwerkt de informatie automatisch in de bestaande BIM software.

BIM is een manier van werken

Hurks beschikt over veel kennis binnen de gehele levenscyclus van een gebouw door de expertise van al onze bedrijven te verbinden. Hiervoor worden verschillende software pakketten gebruikt. BIM is echter veel meer dan een stuk software. Het is een manier van werken die steeds verder verweven raakt door onze hele onderneming.