Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Het nieuwe hoofdkantoor VDL staat voor de kracht van de samenwerking

Datum: 21.12.2017

De kracht van samenwerking. Het vormt de basis van de VDL Groep en het recept van het succes van dit omvangrijke familiebedrijf. Samenwerking is ook het uitgangspunt bij de werkzaamheden die Hurks in opdracht van deze internationale industriële onderneming uitvoert. In bouwteamverband werkt Hurks sinds oktober 2017 aan de uitbreiding en renovatie van het VDL-hoofdkantoor aan de Hoevenweg in Eindhoven

De uitbreiding van 11.500 m2 en de renovatie van 5.000 m2 omvat onder meer nieuwbouw, een parkeergarage met ca. 160 plaatsen en de herinrichting van het terrein. Die expansie is noodzakelijk om het almaar uitdijende personeelsbestand van VDL te huisvesten. Dit internationaal opererende, industriële familiebedrijf heeft dan ook 94 bedrijven, verspreid over 20 landen en ruim 16.000 medewerkers. De VDL-bedrijven zijn onderverdeeld in vier divisies: Toeleveringen, Autoassemblage, Bussen en Eindproducten. Toch is VDL altijd ‘gewoon’ gebleven. Geen hoogdravende toeters en bellen of overdreven gedoe voor deze onderneming, maar de kracht van de eenvoud. Die werd gevonden in een ‘verdubbeling’ van het bestaande hoofdkantoor. Een gebouw uit 1977 dat voor het laatst in 1994 werd gerenoveerd.

Exacte kopie

We spreken projectleider Marcel Stokkingreef op locatie. Samen met directeur speciale projecten Frans van de Broek, hoofduitvoerder Leo Kleuskens en werkvoorbereiders Michael Veenbrink, Wilma van de Aa en Rob Verweij vormt hij de leiding van het Hurks-team. De bouwkeet waarin hij kantoor houdt, biedt een uitstekend uitzicht op de ruwbouw. Deze staat rechts van het bestaande hoofdkantoor en is ondertussen vrijwel op hoogte. “We bouwen inderdaad een exacte kopie van het origineel. Uiteraard maken we daarbij gebruik van moderne materialen en technieken en werken we volgens eigentijdse eisen. Zowel qua bouw- als installatietechniek.”.

Bouwteam

Hurks werkt in bouwteamverband aan het nieuwe hoofdkantoor: “VDL werkt al sinds jaar en dag met dezelfde architect. Dat is Franken Architectuur uit Bergeijk. Uitgangspunt bij het ontwerp is ook hier: ‘keep it simple’.” De projectleider vertelt dat de nieuwe generatie aan het VDL-roer wel meer aandacht wil besteden aan het interieur. Uitgebalanceerde kleuren en materialen en strakke lijnen moeten de VDL-uitstraling straks onderstrepen. “Omdat te bewerkstelligen is een interieurarchitect aangetrokken. Andere bouwteampartners zijn Kuijpers Installaties, Tielemans Bouwconstructies en VDL Technics. Mijn belangrijkste gesprekspartner is Stijn Kennis, de projectmanager van VDL die als bouwdirectie het project coördineert. Met hem heb ik zeer regelmatig overleg.”.


Uitgangspunt van ontwerp: 'keep it simple'

Gefaseerde bouw

Dat het nieuwe hoofdkantoor op deze locatie zou komen, was een vanzelfsprekendheid. Marcel: “Dit had wel consequenties. Vooral omdat de nieuwbouw van de parkeergarage onder het rangeerterrein van het aangrenzende gebouw van VDL Agrotech ligt. Ook een VDL-onderneming. De rijbanen lopen straks over de nieuwe parkeergarage, waardoor het kelderdek in de zwaarste verkeersklasse uitgevoerd dient te worden. Het project wordt gefaseerd aangepakt. Fase 1 omvat de nieuwbouw. Die wordt naar verwacht medio juni 2018 opgeleverd. Fase 2 betreft de renovatie van de bestaande bouw en de uitbreiding van de showroom. In zowel de 1e als 2e fase gaan we ook gefaseerd met de terreininrichting aan de slag. In het eerste kwartaal van 2019 moet alles klaar zijn.”

Modern en transparant

Het bouwdeel van het hoofdkantoor wordt voorzien van een vide met vier verdiepingen. Daar omheen komen gemeenschappelijke ruimtes en de buitengevels werkplekken. Marcel: “Deze krijgen onder meer door de toepassing van glas een modern en transparant karakter. Bovenop komt een dakopbouw: een stalen constructie die VDL Technics produceert. Daarin komt het bedrijfsrestaurant met dakterras. Al spreekt VDL liever gewoon van een kantine.”

Kwaliteitsbeleving

Zodra de nieuwbouw klaar is, zullen alle medewerkers verhuizen. De gebouwen worden dan met noodwanden van elkaar gescheiden. Vervolgens wordt het oude deel grondig aangepakt en gerenoveerd, zodat het straks dezelfde stijl, sfeer en kwaliteitsbeleving ademt als het nieuwe deel. Daarbij hoort ook een uitbreiding van de showroom op de begane grond, waarin VDL zijn productengamma tentoonstelt. Ook komen daar presentatie- en vergaderruimtes.Zodra de nieuwbouw klaar is, zullen alle medewerkers verhuizen. De gebouwen worden dan met noodwanden van elkaar gescheiden. Vervolgens wordt het oude deel grondig aangepakt en gerenoveerd, zodat het straks dezelfde stijl, sfeer en kwaliteitsbeleving ademt als het nieuwe deel. Daarbij hoort ook een uitbreiding van de showroom op de begane grond, waarin VDL zijn productengamma tentoonstelt. Ook komen daar presentatie- en vergaderruimtes.

Warme banden

Dat het project op Hurks’ pad kwam, heeft veel te maken met de warme banden tussen de twee familiebedrijven. Medio oktober 2016 werd overeenstemming over de aanneemsom bereikt, waarna begin 2017 de voorbereidende werkzaamheden startten en de bouwplaats werd ingericht. Medio maart ging de bouw van start. “De werkwijze was vanaf het begin duidelijk, want we bouwen op basis van werktekeningen en contracttekeningen. Wel komen hier regelmatig wijzigingen op door voortschrijdend inzicht, gewijzigde plannen of ideeën of onvoorziene omstandigheden. Die worden besproken met de bouwdirectie. Gelukkig is Hurks een flexibele bouwer die in overleg met de opdrachtgever snel kan schakelen.”