Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Projectleider Ruud Hendriks: “Niets is recht aan Hourglass

Hurks bouwt tijdloos ontwerp in dynamische Zuidas

Datum: 19.01.2018

Dat de Zuidas in Amsterdam dynamisch en booming is, merk je aan alles. Om te beginnen ligt het internationale zakencentrum op een strategische plek aan de A10, tussen Schiphol en de Amsterdamse binnenstad. Een plek die zich in korte tijd ontwikkelde tot een gebied van allure, met kosmopolitische hoogbouw, brede avenues, trendy lunchtentjes, drukbezochte coffeecorners en high-end retail. Behalve meer dan 700 topondernemingen en instellingen, wonen en verblijven er steeds meer mensen. In de Zuidas wordt dan ook volop gebouwd. Onder meer aan het Hurks-project Hourglass, pal aan de ringweg A10.

De nieuwbouwontwikkeling Hourglass verrijst aan de Parnassusweg. Midden in de ‘financial mile’ van Amsterdam, op één van de laatste nog vrije plots in het hart van Zuidas, staat het straks gezusterlijk naast het elegante NoMA House. Net als Hourglass ontworpen door architectenbureau Dam & Partners. De bedoeling is dat het beeld van de twee gebouwen elkaar straks zullen versterken. Hourglass wordt een zandlopervormig gebouw van 80 meter hoog met een iconische architectuur. Net als bij NoMA House gaat het om een tijdloos ontwerp met een natuurstenen gevel in een lichte tint. Hourglass wordt ontwikkeld door SAX Vastgoed V.O.F., een initiatief van Maarsen Groep en Zadelhoff Beheer.

Gershwin Brothers

Op de bouwplaats treffen we Ruud Hendriks in de bouwkeet. Hij is projectleider van het omvangrijke werk op deze prominente locatie. Een bijzonder werk waar hij met zichtbaar enthousiasme over vertelt. “De Maarsen Groep en Zadelhoff Beheer zijn bekende partijen voor ons. Het zijn de opdrachtgevers van een ander Hurks-project op de Zuidas: appartementencomplex Gershwin Brothers. De Maarsen Groep en Zadelhoff Beheer hebben zich verenigd in een VOF, SAX Vastgoed genaamd, waarmee diverse projecten gezamenlijk worden ontwikkeld. In eerste instantie heeft Hurks ingeschreven op het project hiernaast: NoMA House. Daar werden we weliswaar niet de aannemer, maar op basis van die inschrijving werden we kort daarop gevraagd in te schrijven voor Gershwin Brothers. Vervolgens werden we in januari 2016 ook gevraagd om voor Hourglass in te schrijven. Op 11 maart jl. hebben we onze inschrijving toegelicht. In april kregen we de opdracht op basis van het plan van aanpak, de prijs en de planning om te starten met de voorbereidingsfase.”

Geluidsarm en trillingsvrij

Die opdracht behelsde allereerst fase A: de voorbereidingsfase, van voorlopig ontwerp (VO) tot en met de definitieve bestekfase. Op 10 juli 2017 volgde de opdracht voor fase B: de uitvoeringsfase die op 5 oktober jl. van start ging. Een feit dat de opdrachtgever groots vierde met alle betrokken partijen. Op dit moment wordt in de bouwkuip gewerkt aan de onderbouw. Ruud: “Zo’n drukke omgeving als deze heeft natuurlijk z’n beperkingen. Omdat we geluidsarm en trillingsvrij moeten werken, boren we met een boorbuis met verloren boorkop de palen op diepte de grond in. Dan worden de prefab fundatiepalen ingebracht. Dat zijn 8-kantige palen die een groter draagvermogen hebben.” Rond de bouwvak verwachten we uit de grond te komen.”


Zandlopervormig Hourglass: iconische architectuur

Extended stay

Hourglass wordt een multifunctioneel gebouw van 19 verdiepingen en behelst circa 42.000 m2 BVO. Het kantoorgedeelte van het gebouw beslaat 21.000 m2. Loyens & Loeff, actief in juridisch en fiscaal advies, betrekt met 15.500 m2 het grootste deel. Ruud: “Het gaat om de 1e tot en met de 8e verdieping en de 17e en 18e verdieping. Die hoogste verdiepingen worden representatieve ruimtes. Daar worden straks de klanten ontvangen en bijeenkomsten georganiseerd. De 9e t/m 11e verdieping zijn ook kantoorverdiepingen. Deze zijn op dit moment nog niet verhuurd, maar staan nu nog in optie bij Loyens & loeff. Een andere huurder is ‘PREM Group’. Met hun concept Premier Suites gaan ze 115 appartementen voor extended stay creëren. Deze hotelappartementen bevinden zich op de 12e t/m de 16e verdieping en zijn geschikt voor een langer verblijf. Daar is in een internationale omgeving als de Zuidas natuurlijk volop behoefte aan.” Het kantoorgedeelte is gekocht door Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund. Het hotelgedeelte door Bouwinvest Dutch Institutional Hotel Fund. Het kantoor- en het hoteldeel van Hourglass krijgen beiden een eigen entree. Op de begane grond komen 700 m2 aan winkel- en horecaruimte en fietsenstallingen. Het gehele complex is gefundeerd op een 2-laags ondergrondse parkeerkelder met 148 parkeerplaatsen.

Turks limestone

Behalve zijn prominente ligging, heeft het werk volgens Ruud Hendriks nog enkele bijzondere kenmerken: “Behalve de in het werk gestorte stabiliteitskernen is niets recht in het Hourglass-ontwerp. De gevels vanaf de 3e verdieping worden opgebouwd met prefab elementen die samen met Hurks prefabbeton en Hurks geveltechniek zijn ontwikkeld. Het principe van M-vormige elementen wordt van onder tot boven doorgezet, maar ieder prefabelement dat we straks gebruiken, is anders. Bijvoorbeeld door instortvoorzieningen, dikte of plaatverdeling. Daarnaast is de afwerking is absoluut luxueus te noemen. De hele buitenkant wordt uitgevoerd in Turks limestone. Natuursteen die al in de betonfabriek in Tilburg wordt aangebracht, net als de aluminium puien en de beglazing. Dat we het grootste deel van de natuurstenen gevel in prefab sandwichpanelen uitvoeren, is revolutionair te noemen. Die elementen worden straks met twee torenkranen geplaatst. Dit werd alleen mogelijk door de goede samenwerking tussen bouw, prefab en geveltechniek, vanaf dag één dat het project bij Hurks op tafel kwam.

Grote ambities

Amsterdam heeft grote ambities met de Zuidas. Het moet een populaire Amsterdamse wijk worden voor wonen en werken, met aantrekkelijke architectuur en een groene inrichting van de openbare ruimte. Een buurt met scholen, cafés en restaurants, sportcentra en een groeiend aantal buurtwinkels, evenementen en tentoonstellingen. De projectleider maakt een wijds armgebaar richting het raam. “Alles wat je hierbuiten ziet, gaat op de schop. Deze locatie vormt straks de verbinding tussen de Zuidas en het Kenniskwartier met de VU en het VUmc. Ook het station Amsterdam Zuid wordt grondig aangepakt. Dat wordt een openbaar vervoer terminal waar alle vormen van vervoer samenkomen.”

Hurks bouwt Hourglass in samenwerking met Klimaatservice Holland en Van den Pol Elektrotechniek voor de installaties. Oplevering van het kantoordeel is gepland voor eind 2019. De hotelappartementen worden februari 2020 opgeleverd. Bij de oplevering zal Hourglass een BREEAM-NL Excellent certificaat krijgen.