Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

“We wonen in een nieuwbouwhuis midden in de oude stad”


In gesprek met kopers Ingrid en Lennart in Maastricht

Ze vindt het heerlijk om in de oude stad, maar wel in een nieuwbouwhuis te wonen. Om gebruik te kunnen maken van de bestaande infrastructuur en daarnaast de voordelen van nieuwbouw te hebben. Ingrid woont sinds twee jaar met haar gezin in een nieuwbouwwoning in project Lindenkruis in Maastricht. De Markt en het Vrijthof, de twee roemruchte pleinen in de binnenstad, liggen op een paar minuten loopafstand. Begin volgend jaar verruilt het gezin het huurhuis voor een koophuis: in dezelfde wijk.

In de eerste fase van de bouw van nieuwbouwwoningen in de Maastrichtse wijk Statenkwartier, waar Lindenkruis onderdeel van uitmaakt, grepen ze mis. De belangstelling voor de koopwoningen was groter dan het aanbod. Daarop kozen Ingrid en haar man Lennart om een huis te huren in deze nieuwbouwwijk. In de tweede fase hadden ze meer geluk. Hun toekomstige huis is nu in aanbouw. “Vanuit onze huidige woning zien we de bouw vorderen.”

Altijd nieuwbouw

Ingrid groeide op in een nieuwbouwhuis. Ze is het van huis uit gewend. Alleen tijdens haar studententijd woonde ze in een oud huis en zag ze naar eigen zeggen de nadelen hiervan. En de voordelen van nieuwbouw. “Een nieuwbouwhuis kan je naar eigen smaak aanpassen, er zijn overal extra leidingen en alles is aangepast aan deze tijd. Daarnaast is nieuwbouw energiezuinig. Dat vind ik ook heel belangrijk.”

Aan de indeling sleutelen

De nieuwe woning van Ingrid, Lennart en de twee kinderen Mette (4) en Jeppe (net 3) is ergens tussen de 280 en 290 vierkante meter groot en telt vier woonlagen. Deze zou oorspronkelijk zes slaapkamers en twee badkamers krijgen. Ze kozen echter voor een andere indeling. “We gaan naar vijf slaapkamers en een topappartement boven. Met in totaal drie badkamers. Het topappartement heeft twee dakkapellen en een keuken. Die ruimte is bestemd voor de au pair.”

"Nieuwbouw kun je naar eigen smaak aanpassen"

Herenhuis type M

Het nieuwe huis van Ingrid en Lennart is onder architectuur gebouwd. Het is een herenhuis, type M. De gevels van de huizen zijn – per type – anders van kleur. Hun gevel is bruin geel bezand. Het zijn volgens Ingrid hele mooie stenen, geproduceerd door een lokale stenenbakker. Het geeft de huizen iets authentieks, maar wel in een nieuw jasje.

Hierna voorlopig niet meer verhuizen

Begin volgend jaar hopen ze in hun koophuis te wonen. De oplevering staat gepland voor eind dit jaar. Daarna moet het voorlopig klaar zijn met verhuizen. Het gezin verhuisde twee jaar geleden vanwege werk (pendelen was geen optie) vanuit Utrecht naar Maastricht. Het bevalt ze in het zuiden. “We hopen hier lang te blijven wonen.”


Deel deze pagina:

Lindenkruis is een gevarieerde en boeiende woonomgeving op de vroegere locatie van de Maastrichtse Nutsbedrijven. Deze transformatieopgave maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Belvédère en is een gezamenlijke ontwikkeling van Hurks en RO groep. Het project is een uniek en duurzaam woningbouwplan, waarbij in verschillende fasen 177 stadswoningen, herenhuizen en appartementen worden gerealiseerd.