Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

In gesprek met: Bob Nikkessen, directeur-eigenaar van Nikkessen projecten

“Mijn streven is de klassiekers van de toekomst te bouwen”

Projectontwikkelaar Bob Nikkessen had zijn oog laten vallen op een aantrekkelijke locatie nabij het Gooimeer in de Blaricummermeent in Blaricum. Prima grond voor ‘Het Waarschap’: een twaalftal eengezinswoningen te ontwikkelen en realiseren als onderdeel van project De Landerijen. De percelen werden echter – ondanks de nog onzekere tijden van het prille voorjaar van 2014 – duur betaald: over de grondprijs viel niet te onderhandelen. Alle reden om voor conceptbouw te kiezen. “En toevallig had ik Co Teunis, directeur van Hurks bouw Almere net enthousiast horen vertellen over het Da Vinci Huis woonconcept van Hurks…”

Nou is Co Teunis niet de eerste de beste voor Bob Nikkessen. Hun contact dateert van vele jaren terug uit de tijd van Moes Bouw. Een partij waarmee hij al zo’n 25 jaar samenwerkte voordat het onder Hurks’ vleugels kwam. “Conceptbouw, en meer bijzonder het Da Vinci Huis woonconcept sprak me aan omdat ik zo snel meters kon maken. Daarmee kreeg het plan meer kans van slagen: de bouwsnelheid zou een gunstig effect op de kosten hebben. Bovendien kon ik bij de ontwikkeling gebruik maken van BOS architecten. Een partij waarmee ik veel samenwerk en erg tevreden over ben. Binnen de bandbreedte van het Da Vinci Huis woonconcept kon de architect ‘Het Waarschap’ een eigen gezicht geven. Het standaardmodel Da Vinci Woning mag wat ‘basic’ zijn: het keuzeprogramma van het woonconcept is flexibel genoeg om je eigen stempel op het ontwerp te kunnen drukken. De mogelijkheden in ontwerpvariaties en kopersopties, zoals een uitbouw, een garage, een dakkapel of dakraam zijn groot. Bovendien zie je van elke aanpassing die je in de zogenaamde ‘configurator’ maakt meteen welke consequenties dit heeft voor de prijs. Overigens dient daarbij wel rekening te worden gehouden met een minimale seriegrootte van tien woningen.”

"Met Da Vinci Huis kon ik meters maken én kosten bewaken"

Eigen woonbeeld

De configurator is het systeem waarin het proces, de basisdetaillering en productkeuzen van het Da Vinci Huis woonconcept zijn opgenomen. Bob Nikkessen: “Daarmee heb je steeds een heel exact overzicht van de totaalkosten. Geen verrassingen dus en zes maanden later stonden de twaalf herenhuizen van Het Waarschap er voor die prijs. Dat is heel erg snel. Binnen het bouwteam heeft Hurks vanaf het voorlopig ontwerp bijgedragen aan het ontwerpproces. Het woonbeeld dat de architect binnen het bouwconcept creëerde, resulteerde in twee huizenblokken uitgevoerd in lichtgrijze en donkergrijze steen met de kwaliteit van traditioneel gebouwde woningen. Op de verdiepingsvloer hebben de woningen een overstek van 1.20 m die een zee aan extra ruimte oplevert. Maar de uitstraling zit ‘m ook het type dakpannen, de steenkleuren en een architectuurbeeld in de stijl van de grote boerderijen en schuren waar Blaricum bekend om is. Duurzaam zijn de woningen ook. Ze worden verwarmd en gekoeld volgens het warmte- en koudeopslagprincipe.”

Prettig proces

Nadat de eerste contacten over Het Waarschap begin 2014 gelegd waren, ging het snel. In augustus hetzelfde jaar gingen de twaalf woningen in de verkoop waarna alle woningen nog voor de start van de bouw waren verkocht: zes aan een belegger en zes aan particulieren. Bob Nikkessen: “Dat hadden we al een tijdje niet meer meegemaakt! Het was dan ook een periode waarin de woningmarkt zich vrij plotseling herstelde. Medio maart bereikten we geheel volgens planning het hoogste punt, waarna de woningen begin augustus 2015 met een verwaarloosbare zes opleverpunten werden opgeleverd. Al met al kan ik terugkijken op een prettig proces en een product dat mijn kwaliteitstoets met glans doorstaat. Ik wil beslist niet zomaar wat neerzetten; ik wil kwaliteit leveren. Dat is wat mensen willen en verwachten. Het is mijn streven de klassiekers van de toekomst te bouwen. En in diezelfde toekomst zie ik me zeker vaker met Hurks samenwerken.”

Een eigen gezicht binnen Da Vinci Huis-bandbreedtes

Nikkessen projecten

Nikkessen Projecten ontwikkelt, bouwt en realiseert zowel voor eigen rekening en risico als in opdracht van derden woningbouw- en kantorenprojecten. Sinds de start van het bedrijf in 1996 is een groot aantal projecten tot stand gekomen. Een grote affiniteit met architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en daarmee samenhangend een groot netwerk van architecten, stedenbouwkundigen en landschapsbureaus heeft steeds veel invloed op de vormgeving van de projecten. 

Deel deze pagina: