Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

In gesprek met de uitvoerders van Zijdebalen:

“Ik kijk iedere dag nog even achterom als ik wegrijd” 

Het is een stormachtige ochtend als we de bouwkeet van het project Zijdebalen binnenlopen. Uitvoerder Arie vertelt ons dat de kranen vandaag niet gebruikt zullen worden. Veiligheid gaat boven alles. Er staan op dit moment vier kranen op het project, die vandaag dus allemaal geen werk verrichten. Dit vraagt om flexibiliteit binnen de uitvoering.

We zijn op bezoek bij de uitvoerders van het binnenstedelijke project Zijdebalen: hoofduitvoerder Arie van Dijk (Van Wijnen Stolwijk B.V.) uitvoerder Gerard Mulder (Hurks bouw Almere) en assistent uitvoerder Dirk Houweling (Van Wijnen Stolwijk B.V.). 

“Op een werk als Zijdebalen red je het niet met één uitvoerder”

Deel deze pagina:

We beginnen met een voorstelrondje

Arie  is 63 jaar, komt uit Bergambacht en werkt al 48 jaar in de bouw, waarvan 43 jaar bij Van Wijnen. In zijn vrije tijd biljart hij graag bij de plaatselijke biljartclub. Gerard is 61 jaar, komt uit Raalte en werkt 46 jaar in de bouw waarvan 38 jaar bij Hurks (voorheen bij Moes dat in 2012 door Hurks werd overgenomen). Voordat hij 20 jaar geleden werd gevraagd uitvoerder te worden was hij als timmerman werkzaam. Gerard tuiniert graag en trekt er, wanneer het kan, met de caravan op uit. Dirk is 23 jaar, komt uit Moerkapelle en is sinds één jaar assistent uitvoerder bij Van Wijnen. Hij is begonnen als stagiair en vandaaruit doorgegroeid. Als lid van de reddingsbrigade is hij in zijn vrije tijd vaak in het water te vinden.

Een hele eer

“Een half jaar voor de start van de bouw kreeg ik van de directeur de vraag of ik het werk Zijdebalen wilde uitvoeren. Natuurlijk zei ik daar ja tegen! Een hele eer. Vaak heeft een project één uitvoerder, maar met een werk van deze omvang en complexiteit red je dat niet. Daarom werken wij hier met zijn drieën”, geeft Arie aan.

Archeologisch onderzoek 

Gerard was als eerste bij het project betrokken, al vanaf de archeologische onderzoeken in de grond. Voor de bouw heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden op de locatie. Zijdebalen kent een industriële historie die 700 jaar teruggaat. Sporen daarvan zijn voor de bouw veiliggesteld.

Samenwerking en vertrouwen

“Bijzonder aan dit project is dat wij de ontwikkeling en realisatie met twee partijen uitvoeren: Hurks en Van Wijnen. De samenwerking tussen de uitvoerders onderling  verloopt bijzonder goed.” Arie en Gerard grappen: “We zijn blij dat je er bent Dirk!” “Door de samenwerking moeten we ook weleens werken met voor ons onbekende partijen. Dan is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je partner. Dat hebben wij.”

 

"De vrijheid die wij hebben, is het mooiste van ons vak"

"Als uitvoerder sta je de hele dag op scherp"

 “Dat begint al als je ’s ochtend de auto in stapt. Op het werk aangekomen kijken we eerst naar de logistieke planning van de dag. De logistieke bewegingen worden al weken van tevoren ingepland, geeft Gerard aan.” Gerard heeft blok 1 onder zijn hoede, Dirk blok 2 en Arie overziet het geheel.

80 tot 100 man

Dirk vervolgd: “Iedere dag nemen we rond 8.30 uur met het team de dag door, maar ook kijken we terug op de dag ervoor en vooruit hoe de rest van de week eruit gaat zien. Op een dag als vandaag loopt er 60 tot 70 man rond. Op het drukste punt van het werk zullen dit er zelfs 80 tot 100 zijn. Een dergelijk moment is dus belangrijk om werkzaamheden en gebeurtenissen af te stemmen.”

Organiseren als hobby

Arie: “De vrijheid die wij hebben is het mooiste binnen ons vak. Maar daar moet je wel mee om kunnen gaan. Organiseren moet je hobby zijn. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om op kantoor te zitten. Als ik een dag iets anders zou mogen doen binnen Van Wijnen dan kies ik toch weer voor het ouderwetse timmervak. Hoe wij bijvoorbeeld vroeger goten van hout maakten. Dat is het mooiste wat er is.” Gerard knikt instemmend.

 

Ondernemerschap

Gerard: “Ik zou ook weleens met Theo Hurks (zoon van de oprichter van Hurks) aan tafel willen. Ik heb hem eens horen spreken over ondernemerschap. Hij heeft écht een verhaal. Lang geleden sprak hij al over dat het ‘gehobbel’ op de bouwplaats meer in de fabriek plaats zou moeten vinden. En moet je de bouwplaats tegenwoordig zien!”.  

Grootste uitdaging

Dirk: “De grootste uitdaging van dit project gaan toch wel de gevels worden. Er zit een grote diversiteit in het gevelwerk. De werkvoorbereiding binnen Van Wijnen en Hurks zijn druk met de voorbereiding.”

Ballet van kranen

“Of er bijzondere dingen zijn voorgevallen op het project?”, vraagt Arie. “Ik vond het ballet van kranen met de viering van de start bouw bijzonder. Op muziek bewogen alle kranen over het werk, waarna zij aan het einde de logo’s van Hurks, Van Wijnen, Bouwinvest en de gemeente Utrecht samenbrachten. Zoiets heb ik nog nooit op een werk meegemaakt.” 

"Communiceren is bij een project als dit cruciaal"

Met elkaar, maar vooral ook met de omgeving. Dirk vertelt: “Daartoe gaan wij in gesprek en versturen wij brieven in de omgeving. We nemen mensen mee in waar wij mee bezig zijn. Zo informeren wij hen over specifieke werkzaamheden die overlast zouden kunnen veroorzaken.” Gerard vult aan: “Het werk beveiligen we met een portier en camerabewaking. Maar wat bijzonder is, is dat de buurt ook alert is. Wanneer zij ongenodigde gasten denken te zien informeren zij ons direct. Het is fijn om te merken dat de buurt zo betrokken is. “

Wonen aan de Vecht

Uiteraard zijn we ook benieuwd of Arie, Gerard  en Dirk zelf in een woning binnen Zijdebalen zouden willen wonen. “Ik vind het een mooie buurt, maar ik ga echt de Krimpenerwaard niet uit”, zegt Arie.  Gerard vult aan “Nee, je kan hier prachtig aan het de Vecht wonen, maar ik ben ook niet gewend om in de stad te leven.” Ook Dirk denkt er zo over: “Maar als ik dan in de stad moet wonen, zou het hier zijn”.

Na Zijdebalen...

Tot slot vragen wij de uitvoerders wat voor werk zij nog na Zijdebalen willen uitvoeren. Ze beginnen hard te lachen. “Nou ik hoop dat ik tegen die tijd toch wel met pensioen mag.” Dus kijken we Dirk aan. “Ik zou heel graag de nieuwbouw van een ziekenhuis willen uitvoeren.”

"Voor een uitvoerder moet organiseren een hobby zijn"