Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn
Gevel mock-up

In gesprek met kwaliteitsmanager Walter Konings van bouwcombinatie TNW Zuid

Gouden vlaggen wapperen voor TNW ZUID

Maar liefst twee gouden vlaggen verdiende de bouwcombinatie TNW Zuid bij de bouw van het nieuwe pand voor de  faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) in Delft. Een ‘bovencontractuele’ prestatie die waardering, maar wellicht ook enige toelichting verdient. Want wat betekenen deze vlaggen precies en waarvoor heeft bouwcombinatie TNW Zuid – bestaande uit Hurks bouw en de installatiecombinatie Kuijpers - ULC– ze eigenlijk gekregen?

Walter Konings van Hurks bouw ’s-Hertogenbosch, tevens kwaliteitsmanager bij de bouwcombinatie TNW Zuid, kan daar meer over vertellen. “De gouden vlaggen zijn onderdeel van een kwaliteitsborgingssysteem. Dit is gebaseerd op ons plan van aanpak op basis van de uitvraag van het bouwmanagement en hoe we daar naar eigen inzicht invulling aan geven. Op het moment dat de uitvoering of de werkelijke situatie  het uitgangspunt als omschreven in het plan van aanpak overtreft, kom je in aanmerking voor een gouden  vlag. Je hebt dan meer of beter geacteerd dan contractueel is vastgelegd. Iets dat op basis van bijvoorbeeld steekproeven op keuringsdocumenten wordt vastgesteld.”

Gouden vlag voor meer of beter acteren dan contractueel vastgelegd

Heiwerk

De eerste gouden vlag kreeg bouwcombinatie TNW Zuid begin oktober jl. voor ‘de goede uitvoering van het heiwerk en de wijze van aantonen van de kwaliteit’. Het heiwerk is uitgevoerd met zeer geringe paalafwijkingen. Tevens zijn de schoorpalen, die gesitueerd zijn onder trillingsvrije laboratoria, loepzuiver geplaatst. Er was namelijk geen ruimte meer binnen het constructieve ontwerp om een eventuele paalafwijking te herstellen. De tweede gouden vlag volgde in januari 2015 voor ‘de behaalde resultaten in de proefkamer’. “In de bestaande bouw, die overigens op dit moment wordt afgebroken, hebben wij op ware grootte een proefopstelling van een lab nagebouwd, inclusief installaties. Daar kwamen een aantal optimalisatiepunten voor het ontwerp uit die lopende de bouw zijn verwerkt. Daar hebben we de tweede gouden vlag voor gekregen”, aldus Walter. 

Loepzuivere plaatsing van de schoorpalen

Hoogwaardige laboratoria  

Hurks en de installatiecombinatie bouwen het pand voor de faculteit TNW in opdracht van de TU Delft. Het gebouw van 30.000 m2  is straks onder meer uitgerust met hoogwaardige laboratoria, opgetrokken op een trillingsarme basis met een eigen fundering los van de rest van het gebouw. Vanwege de trillingsgevoeligheid wordt de directe omgeving van het complex omgevormd in een verkeersarm park. Ondertussen heeft bouwcombinatie TNW Zuid zo’n 80% van de ruwbouw gerealiseerd en wordt druk gewerkt aan de gevelsluitingen. De afbouw is inmiddels ook gestart. Ook hierbij wordt de kwaliteit nauwgezet geborgd met hedendaagse technieken zoals tablets en bij specifieke gevallen zelfs aan de hand van camerabeelden. Verwachte oplevering: februari 2016.

Bekijk hier een filmpje over de realisatie van het nieuwe faculteitsgebouw TNW

Deel deze pagina: