Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Boulevard Zuid opent deuren voor publiek en bewoners

Datum: 07.04.2017

Met de opening van de Lidl en de Albert Heijn aan de Heezerweg/Korianderstraat heeft het Eindhovense stadsdeel Stratum deze week het gezicht gekregen waar winkeliers en bewoners al jaren op wachten: het nieuwe wijkwinkelcentrum Boulevard Zuid. Met 6.500 m2 winkeloppervlakte, 64 nieuwe huurappartementen en een passage aan de Heezerweg naar de twee grote supermarkten en 200 gratis parkeerplaatsen is Boulevard Zuid een aantrekkelijk wijkwinkelcentrum met een bovenwijks karakter.

Dat de ‘pull factor’ van de twee supermarkten geen theoretische marketingkreet is, blijkt tijdens een rondgang door het fris en bedrijvig ogende winkelcentrum. Het zonovergoten parkeerterrein is omzoomd door fonkelnieuwe appartementen waarvan de eerste bewoners de sleutel hebben gekregen. Ook de 10e Lidl en één van de grootste AH’s van Eindhoven zijn inmiddels geopend en lijkt het alsof het winkelcentrum al geruime tijd operationeel is. Bezoekers hebben hun weg al gevonden en zijn enthousiast over het nieuwe wijkwinkelcentrum. “We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk is het zover”, is het algehele en opgewekte geluid van de passanten."

Lange adem

Het winkelcentrum met zijn brede winkelaanbod leeft. Dat is duidelijk. Alle units zijn ondertussen verhuurd. Aan bekende landelijke winkelketens, maar ook aan ondernemers met bijzondere en vernieuwende concepten. Beiden zorgen voor de nodige aantrekkingskracht. Ook van bezoekers buiten Stratum. En het werd tijd. Vooral voor winkeliers en buurtbewoners was Boulevard Zuid een project van de lange adem. Zo lang dat het geloof erin al bijna was vervlogen. De opwaardering van het voorzieningenniveau binnen het stadsdeel stond dan ook al sinds 1998 op de agenda. Nu opent het ten langen leste zijn deuren.

Samenhangend beeld

Toch heeft de uiteindelijke ontwikkeling en realisatie volgens ontwikkel- en bouwcombinatie Hurks-Van Schijndel niet langer geduurd dan gebruikelijk voor een dergelijke revitalisering en uitbreiding: vier tot vijf jaar. Jeroen van Daal, ontwikkelaar bij Hurks: “En dat is inclusief het bereiken van overeenstemming tussen de betrokken partijen, het aanpassen van het bestemmingsplan, het doorlopen van de benodigde vergunningen en de sloop, verbouw en nieuwbouw. Een ingewikkelde opgave, waarbij de nieuwbouw moest aansluiten bij bestaande bouw en een samenhangend beeld moest opleveren.” Jur van Aken, commercieel manager bij Van Schijndel Bouwgroep: “Het uitvoeringsteam heeft heel hard gewerkt om binnen de tijdslijnen te blijven en de mijlpalen te halen."

"625 aanmeldingen voor 64 woningen illustreert de behoefte"

Comfortwoningen

Dat Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl bereid was 65 grondgebonden huurwoningen in te ruilen voor 64 huurappartementen was eveneens een cruciale factor voor het welslagen. Van Aken: “Daarmee sloegen we twee vliegen in één klap. Met de sloop voor deze woningen was er ruimte om parkeerplaatsen voor bewoners en winkelend publiek te creëren – een voorwaarde voor de komst van de supermarkten – en we sloten aan bij de grote behoefte aan betaalbare zogenaamde ‘comfortwoningen’. Dat zijn gelijkvloerse zogenaamde 0 treden-appartementen met een lift.” Van Daal: “Met name in Stratum bestaat een tekort aan dit woningtype. Niet alleen voor senioren, maar ook voor het groeiend aantal alleenstaanden van alle leeftijden. Er waren 625 aanmeldingen voor 64 woningen. Dat illustreert de behoefte."

Upgrade

Uiteraard waren ook de winkeliers, huurders en woningbezitters bij de plannen van Boulevard Zuid aangehaakt. Van Daal: “Woningbezitters en winkeliers werden intensief bij de planvorming betrokken, waarbij eerlijk werd verteld waar het op stond. Natuurlijk, je krijgt een periode te maken met bouwoverlast, maar daar krijg je wel wat voor terug. Prachtig opgeknapte woningen, waarvan sommige van een klein balkon naar een groot dakterras gingen, een flinke upgrade van je leefomgeving inclusief en een breed, aantrekkelijk winkelaanbod."

Compliment

De praktijk bewijst ondertussen deze lezing. Omwonenden en zijn weliswaar bouw-moe, maar enthousiast en trots op het resultaat. “Iemand zei dat het net leek alsof Boulevard Zuid er altijd al zo had uitgezien. Een groot compliment, want dat betekent dat het hier past."

Deel deze pagina: