Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Feestelijke bouwstart fase II Zijdebalen

Datum: 22.09.2017

UTRECHT - Op vrijdag 22 september jl. vierden Hurks en Van Wijnen samen met de kopers en de gemeente Utrecht de bouwstart van fase II; de laatste twee bouwblokken van dit aantrekkelijke binnenstedelijke ontwikkelings- en bouwproject. Het glas werd geheven op de afronding van een intensieve periode van planontwikkeling, maar vooral op het succes dat alle betrokkenen, inclusief de toekomstige bewoners nu al van Zijdebalen maken. De toost werd uitgebracht op de Jongeneelwerf – het centrale plein van Zijdebalen ter hoogte van het tweede blok.

Ook voor fase II hebben Hurks – Van Wijnen optimaal samengewerkt om verschillende inzichten en expertise een rol te geven in het uiteindelijke ontwerp. Dat gebeurde zowel onderling als met de Gemeente Utrecht en toekomstige bewoners, alsmede met Bouwinvest en Stichting Mitros als eindafnemers van respectievelijk het vrije sector- en sociaal huurprogramma. Deze inspanningen resulteerden in fraaie binnenstedelijke bouwblokken met hoogwaardige architectuur van het bureau Mulleners + Mulleners. Het programma van fase II bestaat uit 11 luxe herenhuizen en 63 koopappartementen, 125 vrije sector huurappartementen voor Bouwinvest en 41 sociale huurappartementen voor Stichting Mitros. Daarmee bestaat de nieuwe binnenstedelijke woonwijk Zijdebalen straks in totaal uit vier woonblokken met bijna 500 woningen.

Lubro broodfabriek

De herontwikkeling van de Lubro broodfabriek – een industrieel monument uit 1949 – maakt eveneens onderdeel uit van fase II en blok 4. Hierin komen zes luxe en exclusieve herenhuizen die medio 2018 in verkoop zullen gaan. Ook komen hier plekken om te werken in combinatie met een restaurant voorzien van een terras in de Zijdebalenstraat. Een combinatie die de voormalige fabriek tot een centrale ontmoetingsplek in Zijdebalen zal maken.

Voormalige broodfabriek wordt centrale ontmoetingsplaats

Nieuwe stadsgracht

Het stedenbouwkundig plan van Zijdebalen, dat op loopafstand van het historische hart van Utrecht ligt, kreeg een hoogwaardige invulling van de openbare ruimte. Zo wordt de kade van de Vecht (de Zeedijk) voorzien van nieuwe bestrating en een statige bomenrij. De woonstraten tussen de bouwblokken zijn breed aangelegd, zodat er tussen de bebouwing veel ruimte ontstaat. In fase II wordt er in de Zijdebalenstaat – tussen woonblok 3 en woonblok 4 – een nieuwe stadsgracht aangelegd.

Smeedijzeren toegangspoorten

Een nieuw plein aan de westzijde van blok 2 vormt het hart van het plangebied. Op die manier ontstaat een perfecte balans tussen stedelijk wonen en een groene, ruim opgezette openbare ruimte. De binnentuinen van blok 2 en 4 worden voorzien van fraaie smeedijzeren toegangspoorten, geïnspireerd op de toegangspoort van het landgoed Zijdebalen dat vroeger op deze locatie stond. Het streven is dat de nieuwe woonwijk Zijdebalen in 2019 klaar is.


Deel deze pagina: