Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Betonprijs 2013 voor Erasmus Medisch Centrum

Datum: 25.11.2013

Op woensdagavond 20 november zijn de winnaars tijdens het Betonprijsdiner bekend gemaakt. In de categorie Uitvoering is het project Nieuwbouw Erasmus MC uitgeroepen tot winnaar. Elke twee jaar organiseert de Betonvereniging de Betonprijs. Met de Betonprijs worden projecten beloond die op een bijzondere wijze het materiaal beton hebben toegepast.

120 meter aan hoogbouw

Na 45 jaar dienst was de bestaande hoogbouw van het Erasmus Medisch Centrum aan vervanging toe. Om het ziekenhuis bereikbaar en herkenbaar te houden voor de bewoners van Rotterdam is besloten om de nieuwbouw, een slanke toren van 120 meter hoog, voor de deur van het bestaande ziekenhuis te realiseren.

Hijsloods

Onder meer door toepassing van prefab betonnen kernen, stalen kolommen en witte sierbetonnen sandwichelementen was het mogelijk het hele gebouw als een prefab bouw ter plaatse te assembleren. Door de positie van de toren, waardoor het onmogelijk was torenkranen te gebruiken, en de extreme elementgewichten (35 ton), is besloten te kiezen voor een bouwmethodiek met een zichzelf omhoog drukkende bouwloods. Deze, in de volksmond “hijsloods” genoemde, constructie kende een gewicht van 450 ton en was 60 meter lang, 25 meter breed en twee verdiepingen hoog. Na elke gereedgekomen verdieping drukte de hijsloods zichzelf omhoog. Door toepassing van deze loods werd een werkomgeving gecreëerd die onafhankelijk was van weersomstandigheden. Er ontstond een fabriekje, waar industrieel kon worden geassembleerd en dit resulteerde in een bouwtempo van één verdieping per week. Omdat de logistiek perfect was geregeld, zorgde dit voor minimale bouwoverlast voor het naastliggend ziekenhuis dat vol in bedrijf was. De bouwtijd was slechts negen maanden.

Hurks delphi engineering was betrokken bij dit werk als uitvoerend ingenieursbureau. Hurks prefabbeton leverde de prefab beton elementen en was tevens als uitvoerende partij verantwoordelijk voor de montage.

Meer informatie via de betonvereniging.

Deel deze pagina: