Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Hurks en Amvest sluiten overeenkomst voor eerste energieneutrale woontoren van Nederland

Datum: 03.03.2014

Op 2 maart jl. hebben Hurks en Amvest Investment Management een turnkey-overeenkomst gesloten voor het project @Home Amstelkwartier aan de Amstel in Amsterdam. @Home Amstelkwartier is een 73 meter hoge woontoren met 160 huurappartementen, waarvan 70% in het middeldure huursegment. In de plint komen commerciële ruimtes. De toren wordt in belegging genomen door het Amvest Residential Core Fund.

Duurzaamheid

@Home Amstelkwartier is de eerste woontoren in Nederland met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Dit houdt in dat het gebouw energieneutraal is, oftewel dat het gebouwgebonden energiegebruik lokaal wordt opgewekt. De gevels en daken zijn bijzonder goed geïsoleerd en er wordt gebruik gemaakt van energiezuinige installaties zoals een warmteterugwinsysteem voor de douches, CO2 gestuurde afzuiging en vloerverwarming op basis van een aansluiting op stadsverwarming. Naast voorgenoemde energiebesparende technieken worden op een deel van de gevels en daken zonnepanelen (PV-cellen) aangebracht om elektriciteit op te wekken voor de woningen. Bij de tender voor dit project daagde de gemeente Amsterdam partijen uit om een zo laag mogelijke EPC te realiseren.

Ontwikkeling en realisatie

@Home Amstelkwartier is een gezamenlijke ontwikkeling van Hurks, Lingotto en APF International. Het ontwerp is van Mecanoo Architecten uit Delft. Start bouw is gepland in juli 2015. Het skelet wordt opgetrokken uit reeds beglaasde prefab betonnen sandwich gevelelementen uit de fabriek van Hurks prefabbeton. Hierdoor bedraagt de bouwtijd slechts anderhalf jaar en blijft de overlast voor omwonenden beperkt.

Amstelkwartier

Het Amstelkwartier wordt momenteel ontwikkeld tot een echte Amsterdamse stadswijk met een hoogstedelijk woon- en werkmilieu met trendy café’s, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.

Deel deze pagina: