Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Hurks en Kuijpers starten energieneutrale nieuwbouw PULSE voor TU Delft

Datum: 03.10.2016

Deze week starten bouwpartners Hurks en technisch dienstverlener Kuijpers met de realisatie van gebouw PULSE voor de Technische Universiteit Delft. Hiermee breidt de universiteit zijn onderwijscapaciteit uit met een interfacultair onderwijscentrum. Uniek aan de nieuwbouw is het gelijkstroomnetwerk, dat in de toekomst de overstap naar ‘smart grids’ faciliteert. Ector Hoogstad Architecten ontwierp het energieneutrale gebouw dat naar verwachting medio 2017 door bouwcombinatie Hurks-Kuijpers wordt opgeleverd.

Energieneutraal

De constructie en de inrichting van het 4.700 m2 tellende gebouw zijn flexibel. Dat maakt het gebouw multifunctioneel inzetbaar en snel aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen in het onderwijs.
Om het energieverbruik te beperken krijgt het gebouw een hoogwaardige isolatie. Kuijpers maakt daarbij gebruik van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en warmte-koudeopslag in de bodem. PULSE wordt energieneutraal door integratie van een zeer intelligent gebouwbeheersysteem, dat naar behoefte op ruimteniveau ventileert, verlicht, koelt en verwarmt. Daarnaast optimaliseren de gevelopeningen daglichttoetreding. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag.


Uniek gelijkstroom-net

PULSE wordt uitgerust met een gelijkstroomnetwerk (DC-net). Dit is een primeur, het is een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Het DC-net zorgt ervoor dat de door zonnecellen opgewekte gelijkstroom direct, dus vrijwel zonder energieverlies, kan worden gebruikt voor laptops, tablets, smartphones en verlichting binnen dit onderwijsgebouw. Daarnaast realiseert een DC-net een besparing op materialen (bijvoorbeeld zware transformatoren) en het vereenvoudigt de overstap naar intelligente elektriciteitsnetwerken: de zogenaamde ‘smart grids’ die in de toekomst opwekkers en gebruikers van elektriciteit met elkaar verbinden en vraag en aanbod van elektrisch vermogen in balans houden.

Hernieuwde samenwerking

Met het nieuwe PULSE-gebouw tekenen Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties, meet- en regeltechniek, sprinkler en de wko) opnieuw voor een gezamenlijk project. Eerder werkten de bedrijven succesvol samen bij de realisatie van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft, het Reinier de Graaf Gasthuis en Ziekenhuis Bernhoven.

Deel deze pagina: