Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Eerste energieneutrale woontoren van Nederland staat in de startblokken

Datum: 05.08.2015

In het voorjaar van 2015 sloten Hurks en Amvest Residential CoreFund een turnkey-overeenkomst voor het project @Home Amstelkwartier aan de Amstel in Amsterdam. Met 1.332 pv-panelen aan de gevel en 332 op het dak de eerste energieneutrale woontoren van Nederland.  “Een geprefabriceerde, 73 meter hoge woontoren die evenveel stroom opwekt als hij gebruikt voor de gebouwgebonden installaties. Dat is wel uniek.”

@Home Amstelkwartier bevat 160 huurappartementen en vier commerciële ruimtes in de plint. Het is de eerste Nederlandse woontoren met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van nul. Projectleider Willem van Huigenbosch van Hurks: “Dat een gebouw energieneutraal is, wil hier zeggen dat het gebouwgebonden energiegebruik lokaal wordt opgewekt. Omdat de gevels en daken bijzonder goed geïsoleerd zijn, vervliegt er weinig energie. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van energiezuinige installaties zoals een warmteterugwinsysteem voor de douchegoten, COgestuurde afzuiging en vloerverwarming op basis van een aansluiting op stadsverwarming. Ook worden aan de zonzijde van de gevels en op het dak PV-panelen (zonnepanelen) aangebracht om elektriciteit op te wekken voor de woningen. Het gaat overigens om een Hurks-project in optima forma. De medeontwikkelaar is Hurks vastgoedontwikkeling. De hoofdaannemer Hurks Bouw Almere. Hurks beton verzorgd het prefab casco, Hurks geveltechniek de aluminium kozijnen, beglazing, gevelroosters en gevelhekwerken en BouwCenter Van Hoppe de diverse bouwmaterialen.”

Turnkey

Bij de tender voor dit project daagde de gemeente Amsterdam partijen uit een EPC te realiseren, die kleiner of gelijk aan 0 moest zijn. “Of huurders straks meer stroom opwekken dan ze nodig hebben, zal sterk liggen aan hun eigen energieverbruik. De ene huurder zal meer thuis zijn en gewoontes hebben die afwijken van de andere. En dan verschilt ook de samenstelling van huishoudens nog”, aldus Willem.  Hij vertelt dat het @Home Amstelkwartier een ontwerp is van Mecanoo Architecten uit Delft en wordt opgetrokken met prefab betonnen sandwich gevelelementen van Hurks Prefab Beton, waarin de gevelkozijnen met beglazing reeds zijn aangebracht. In combinatie met de betonnen volvloeren wordt er dus een volledig casco wind- en waterdicht opgebouwd. “De toren wordt turnkey opgeleverd. Dat betekent dat Hurks alles regelt. Op dit moment zijn we volop bezig met de voorbereiding. We verwachten eind september met de bouw te beginnen en het gebouw 19 maanden later aan Amvest op te leveren.” Volgens Willem ligt de toren niet pal aan de Amstel, maar is de rivier vanuit de toren wel te zien. “Het Amstelkwartier ligt redelijk dicht bij het centrum en wordt momenteel ontwikkeld tot een echte Amsterdamse stadswijk met trendy café’s, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.”

 

Deel deze pagina: