Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Hurks – Van der Leij tekent voor Brabantse Nul-op-de-Meter-woningen

Datum: 10.07.2015

Provincie, gemeenten, bouwbedrijven, industrie, woningcorporaties, energiecorporaties, banken en onderwijsinstellingen tekenden op 9 juli jl. een deal om in de komende drie jaar duizend bestaande woningen in Noord-Brabant Nul-op-de-Meter te maken. Deze duizend renovaties zijn niet het einddoel maar slechts het begin om de innovatie en verduurzaming op gang te brengen. Hurks – Van der Leij geeft met het Nul-op-de-Meter product  ‘Climat Construction’ direct antwoord op die vraag.

In 2050 moeten alle bestaande 800.000 woningen in Noord-Brabant energieneutraal zijn gemaakt. Met het Nul-op-de-Meter product  ‘Climat Construction’ biedt Hurks – Van der Leij een betaalbaar, duurzaam en gezond product waarmee de bestaande woningvoorraad wordt opgewaardeerd naar de normen van vandaag en morgen.

Ambities

Om de gezamenlijke ambities te realiseren, moeten bouwers en woningbezitters in beweging komen om een compleet nieuwe huisrenovatiemarkt te ontwikkelen. Om alle bestaande woningen voor 2050 energieneutraal te maken, is het namelijk noodzakelijk om honderd woningen per dag te renoveren. In Brabant is dat vier keer hoger dan het huidige tempo in de bouw van nieuwbouwwoningen.

Buitenschil

Rijtjeshuizen uit de jaren ’50 tot ’80 zijn als start voor de nieuwe aanpak het meest geschikt. Ze krijgen een isolerende schil van muren en dak en wekken zelf energie op met zonnepanelen. Het inmeten van de huizen vindt digitaal plaats. Huiseigenaren kunnen met die informatie kiezen voor een buitenschil voor hun huis die past bij hun wensen. De onderdelen voor de renovatie zullen in een hoog geautomatiseerd proces in een fabriek worden gemaakt. Hiermee is het haalbaar om de kosten voor renovatie te drukken en in kleinere series te bouwen. Een belangrijk aspect daarbij is dat een groot deel van de grootschalige renovatie uiteindelijk uit de bespaarde energiekosten kan worden gefinancierd.

 

Deel deze pagina: