Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Metaforum wint Gulden Feniks 2013

Datum: 04.06.2013

De Gulden Feniks 2013 is 4 juni op het NRP Plein op PROVADA uitgereikt aan drie projecten in de categorieën Gebiedstransformatie, Renovatie en Transformatie. In de categorie Transformatie ging de prijs naar Metaforum in Eindhoven dat door Hurks bouw is getransformeerd. De jury hanteert bij de beoordeling van de projecten de volgende criteria: duurzaamheid, sublimatie, economie, innovatie en maatschappelijke meerwaarde. De prijzen werden door presentator Tarik Yousif overhandigd aan de verschillende projectteams. De Gulden Feniks is de enige prijs exclusief voor de bestaande gebouwde omgeving.

Het Nationaal Renovatie Platform meldt op haar site:

Winnaar Transformatie: Metaforum, Eindhoven
Vroeger keek je neer op een zee van machines, nu op een menigte studenten. De historische W-hal (Werktuigbouwkundehal) van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven is volgens de Gulden Feniks Jury ‘met recht het kloppende hart van de nieuwe campus van de Technische Universiteit Eindhoven’. Door ingenieus gebruik te maken van de typische loopbruggenstructuur in de hal, is het bouwteam met vlag en wimpel geslaagd voor deze transformatie: de centrale functie van het gebouw wordt op zeer fraaie wijze benadrukt met behulp van spectaculaire zichtlijnen. Het nieuwe bouwdeel voor de faculteit Wiskunde & Informatica omvat 16.000m2 vloeroppervlak, en lijkt als een massief metalen blok boven het kenmerkende dambord dak van de hal te ‘zweven’. Dat komt door de zeer subtiele draagconstructie van slechts twintig ranke stalen kolommen, die op inventieve wijze door de bestaande hal heen steken. Niet alleen architectonisch, maar ook technisch is dit project een hoogstandje. De slanke staalconstructie van de bovenbouw staat volledig los van de constructie van de hal. Een nieuwe kelderverdieping bevat een deel van het programma van de bibliotheek en herbergt alle installaties voor de onderbouw. Daarnaast fungeert deze ruimte als gedeeltelijke compensatie van het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw. De installatieruimten in de kelder ‘voeden’ de nieuwe eerste verdiepingsvloer, waarin alle luchtkanalen en andere gebouwinfrastructuur zijn verwerkt. Zo kon het transparante dak vrij blijven van kanalen en is de oorspronkelijke fragiliteit behouden.

Opdrachtgever: TU Eindhoven, Dienst huisvesting, Architect: Ector Hoogstad Architecten, Bouwbedrijf: Hurks bouw Eindhoven

Download hier het volledige juryrapport.

Winnaar Gulden Feniks 2013

Deel deze pagina: