Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

start. van team Hurks runner-up in tender stationsplein zuid Eindhoven

Datum: 16.06.2017

De tender die de gemeente Eindhoven uitschreef voor een visie en een gebouw aan de centrumzijde van het station is gewonnen door Amvest. Dit plan werd op donderdag 15 juni jl. gepresenteerd. Hoewel teleurgesteld feliciteren we de winnaar. We blijven echter onverminderd trots op ons eigen ontwerp start. (spreek uit: start punt) dat we hierbij graag presenteren.

De omgeving rond het stationsplein is de stad, bewoners en bestuurders al jaren een doorn in het oog. Eindhoven mist een entree die model staat voor de ambitie, de energie en het succes van de stad. Met het Student Hotel kreeg het Stationsplein het eerste prominente gebouw. Met start. wilden wij Eindhoven en daarmee de hele Brainportregio die passende entree bieden.

Een icoon

Eindhoven is een centrum van techniek en design. Een Brainport en mainport die weliswaar internationaal worden erkend, maar in fysieke zin nog nauwelijks zichtbaar zijn in de stad. Met start., een ontwerp van Barcode Architecten namens Team Hurks, zou de stad het icoon krijgen dat haar toekomt. Een gebouw dat techniek en design ademt op een centrale locatie. Een beeldmerk dat de kracht van Eindhoven uitdrukt en markeert.

Hurks feliciteert Amvest


Selfies

Behalve een iconische vorm creëerde Peters een stadsplein op niveau waar heel Eindhoven zich zowel binnen als buiten kan voelen. In die ruimte is plaats voor projectie op onvoorstelbaar groot formaat en speciaal ontworpen kunst-, techniek- of designobjecten. Het gebouw zelf onttrekt zich door zijn vorm aan alle conventies van hoogbouw. Geen toren(s) maar een wonderbaarlijke constructie die de achtergrond van veel selfies had kunnen worden.

Groene, waterrijke pleinen

start. is meer dan een gebouw alleen. Ook de omgeving is geanalyseerd en doordacht ontworpen: een plek waar alle facetten en gezichten van de stad zichtbaar zijn. De bestaande eigenheid en variatie zetten we door met het creëren van een sequentie aan groene, waterrijke pleinen. Gebouw en omgeving zijn integraal afgestemd op elkaar en op de stad

Duurzaam icoon

start. neemt verantwoordelijkheid, staat midden in de maatschappij en denkt ook aan morgen. Het ontwerp voldoet aan de strengste milieunormen of blijft daar nog onder. Door verantwoorde materiaalkeuzes, inzet van de laatste technieken op het gebied van recycling en door slim en efficiënt samen te werken, wordt het gebied als geheel energieneutraal of zelfs -opwekkend.

Echt Eindhovens

Over de invulling van het ontwerp ging Hurks maandenlang in overleg met verschillende bedrijven en organisaties zoals de Design Academy en Dutch Design Foundation (organisatie achter DDW). Het doel: het ontstaan van een plek waar het DNA van de regio 365 dagen per jaar voor iedereen zichtbaar zou zijn.

Eindhoven: een centrum van techniek en design

Living labs

In het ontwerp van start. zijn woningen voorzien, waaronder sociale huurappartementen, kantoren, horeca en enkele bijzondere winkels. De twee Eindhovense superkrachten, techniek en design, zijn de pijlers waarop de invulling zou plaatsvinden. Daarnaast zou er in start. ruimte zijn voor een permanente expositie, open ateliers, ontmoeting, experiment en living labs. Een prominente plaats wordt ingeruimd voor creativiteit en innovatie (ateliers, labs, tentoonstellingen, kennissessies, pitches): het concrete bewijs dat Eindhoven inderdaad vooroploopt – en voorop blijft lopen. Het is een plek waar wordt geleefd en waar steeds iets anders te beleven valt. Die veelzijdigheid is de toekomst. Dat is Eindhoven en dat is Brainport.

Een plek waar wordt geleefd en waar steeds iets te beleven valt.

Team Hurks

Initiatiefnemers: Hurks, Barcode Architects, Vesteda, Karres en Brands.

Natuurlijk hebben meer bedrijven hun kennis en ervaring ingezet ten behoeve van start. Op alfabetische volgorde:

A2 studio, ABB, ABT, Adviesbureau Tielemans, BRAND The Urban Agency, Capital Value, Cushman & Wakefield, Deerns, DGMR , Hofman & Donker, Horeca Development, Kortland audiovideo, Level Acoustics en Vibration, Movares, Philips, Scherpontwerp, Squint/Opera , Vithe, 3W real estate

Deel deze pagina: