Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Nieuw centrumplan zet Valkenburg weer op de toeristische kaart 

Aan de Kei, Valkenburg

Betrokken Hurks-disciplines:
ontwikkeling
bouw

Aan de Kei: letterlijk en figuurlijk een investering in de toekomst

Verscholen in de heuvels van Zuid-Limburg ligt Valkenburg aan de Geul. Een lieflijk mergelstadje met een rijke, 125 jaar oude toeristische traditie. Maar zoals ’t populaire trekpleisters vaker vergaat, viel enige vergane glorie ondertussen niet te ontkennen. Niet in de laatste plaats door de teruglopende aantrekkingskracht van het verouderde centrum. Hoog tijd voor een nieuwe impuls waarvoor de gemeente Valkenburg en Hurks - als ontwikkelaar, bouwer én investeerder – in 2013 het startschot gaven: de uitvoering van Centrumplan ‘Aan de Kei’.

Funshopping

Centrumplan ‘Aan de Kei’ is een project waar wonen, winkelen, verpozen en parkeren samenvallen. Daarmee voorziet het zowel in de behoefte van bezoekers als die van inwoners. Want behalve een ruim aanbod voor de dagelijkse boodschappen biedt de 5.100 m2 aan winkelruimte een scala aan shops en boetiekjes gericht op funshopping en leisure. Samen met het ruime horeca-aanbod ideaal voor een gezellig dagje uit. Bovenop de winkels komen 50 ruime appartementen in twee lagen. Daaronder ligt de ondergrondse parkeergarage die eveneens twee lagen telt en plaats biedt aan 361 parkeerplaatsen. Tussen de woningen is een daktuin gerealiseerd die vanaf straatniveau met trappen bereikbaar is.

Karakteristieke architectuur

Met de daadwerkelijke bouwstart van ‘Aan de Kei’ kwam een einde aan lange periode van plannen maken. Ideeën die Hurks vastgoedontwikkeling in samenwerking met awg architecten uit Antwerpen vorm gaf. Dit culmineerde in een smaakvol ontwerp dat naadloos aansluit bij de karakteristieke architectuur en uitstraling die Valkenburg kenmerken. Een stadsbeeld dat door mergelstenen gevels wordt gedomineerd en waar bij het ontwerp van Centrumplan ‘Aan de Kei’ rekening is gehouden. Omdat mergelsteen schaars en kwetsbaar is, resulteerde dit in een hedendaagse en duurzame vertaling geïnspireerd op het natuurlijke materiaal. Daarnaast past de opbouw van het nieuwe centrumplan, met een plint, een middenstuk en een top goed in het Valkenburgse straatbeeld dat bekend staat om zijn niveauverschillen.

Een duurzame vertaling geïnspireerd op kwetsbaar mergelsteen

Vrije sector

Dat Hurks behalve als ontwikkelaar en bouwer ook optrad als investeerder, was destijds een vereiste van de gemeente Valkenburg. De winkels en twintig appartementen verkocht Hurks ondertussen aan de Ruijters Groep (Pecu Beleggingsmaatschappij) die daarmee het totale winkelcentrum en 20 van de 53 appartementen verwierf. Deze appartementen worden in de vrije sector verhuurd.

Deel deze pagina: