Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Omgaan met de verrassingen van een rijksmonument

Apollo House, Amsterdam

Betrokken Hurks-discipline:
bouw 

Heldere communicatie, accurate coördinatie en doordachte logistiek

Hurks renoveerde het Apollo House in Amsterdam in opdracht van het internationale advocatenkantoor Allen & Overy. Dit rijksmonument uit 1938 is ontworpen door de architect Dirk Roosenburg. De totale renovatie duurde 14 maanden.

Oorspronkelijke kenmerken

In de loop der jaren gingen veel authentieke elementen verloren. De ruimtelijke indeling was wezenlijk veranderd, plafonds waren verlaagd en trappenhuizen verplaatst. Architectenbureau Fokkema & Partners maakte een ontwerp voor de renovatie met als uitgangspunt zo veel mogelijk originele kenmerken terugbrengen.

Complete interieur vernieuwd

Het complete interieur van 18.000 m2 is aangepakt. Trappen en kantoorvleugels zijn vernieuwd en de toiletgroepen, het vergadercentrum en het restaurant zijn verplaatst. Op de begane grond bouwden we een serre met zicht op de binnentuin. Eyecatchers zijn de 6 authentieke ronde ramen in de zijgevel, met elk 100 met de hand ingekleurde en geëmailleerde stenen die het kozijn met glas omlijsten in een rollaag.

Bij een oud gebouw weet je nooit wat je exact aantreft

Hoog ambitieniveau voor duurzaamheid

Duurzaamheid speelde een grote rol in dit project. Een bestaand gebouw renoveren in plaats van een nieuw kantoor bouwen, is al duurzaamheid ten top. Ook het ambitieniveau voor de energieprestatie lag hoog voor een gebouw van bijna 75 jaar oud. Met onderstaande maatregelen en de volledig vervangen gebouwinstallatie is niet alleen het klimaatcomfort sterk verbeterd, maar ook een label A bereikt.

  • een installatie voor warmte-koudeopslag (WKO)
  • warmtepompen
  • klimaatplafonds
  • daglichtregelingen
  • HR++ glas met zonwerende eigenschappen
  • geïsoleerde voorzetwanden tegen de binnenkant van de buitengevels

 

Vormgeven in de uitvoeringsfase

Bij een oud gebouw weet je van te voren nooit wat je exact aantreft. Daarom heeft de opdrachtgever het project aanbesteed op basis van een definitief ontwerp met een globale werkomschrijving. Tijdens de uitvoering kregen de uiteindelijke verschijningsvorm, functionaliteiten en inrichtingen pas echt vorm.

Uitloop tot een minimum beperkt

Ondanks aangetroffen asbest, grondwaterlekkages en voortschrijdend inzicht in de vormgeving, wisten we de uitloop van het project tot een minimum te beperken. Door goede communicatie, accurate coördinatie en doordachte logistiek. De goede samenwerking tussen de verschillende bouwteampartners was uiteindelijk onze grootste prestatie die leidde tot een prachtig nieuw interieur en een tevreden klant.

Energielabel A voor een gebouw van 1938

Fotografie interieur: Arjan Bronkhorst, www.arjanbronkhorst.com
Architect: Fokkema & Partners Architecten