Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

In Groeseind woon je gemakkelijk een leven lang

Groeseind, Tilburg

Betrokken Hurks-disciplines:

vastgoedontwikkeling
integraal werken
bouw

 

Tilburgers sluiten Groeseind in hun armen

Een leven lang wonen. Dat lijkt de rode draad, of liever gezegd de levenslijn van de nieuwe woonwijk Groeseind. De grootste herstructurering in de Tilburgse geschiedenis. Niet alleen voelen bewoners van jong tot oud, van gezinnen tot alleenstaanden zich hier thuis; hele families streken er ondertussen neer. Bovendien lijkt de wijk gebouwd op vruchtbare bodem. Sinds de eerste nieuwe bewoners hun opgeleverde woningen betrokken, was er sprake van een heuse babyboom 

Reputatie

Groeseind is een Tilburgse woonwijk die Hurks samen met woningcorporatie Tiwos herontwikkelde. Ingeklemd tussen de Hoefstraat, de Groeseindstraat en de Houtstraat ligt de centraal gelegen woonwijk op fietsafstand van het station en het centrum. Was de reputatie van de voormalige volksbuurt niet al te best; de mix die Groeseind vandaag de dag biedt, ontketende een stormloop van belangstellenden. Allemaal hadden ze interesse in een koop- of huurwoning in Groeseind. Crisis? De koopwoningen gingen grif van de hand en ook de huurwoningen, zowel in de sociale als in de vrije sector, waren in een mum van tijd vergeven.

De hechtheid van een volksbuurt is bewaard gebleven

Groeseind sprak zich voort via facebook

Groeseind-warmte in feloranje baksteen

Populariteit

Er zijn wel verklaringen voor die populariteit . Al lijkt het er vooral op dat de Tilburgers Groeseind domweg in hun armen hebben gesloten. Allereerst omdat deze opvallend ruime huizen biedt van een hoog ambitieniveau. Zeker voor sociale woningbouwbegrippen. Wellicht ook heeft de warme, feloranje baksteen waarin de wijk werd opgetrokken ermee te maken. Het nabij gelegen Sint Pieterspark met zijn speelplekken, de scholen en het ruime winkelaanbod zijn ongetwijfeld een grote plus. Net als het feit dat aanstaande bewoners veel zeggenschap kregen in de opzet van de wijk. Sommige van hen werden zelfs regelrechte ambassadeurs ten opzichte van de rest van de stad en deden er veel aan om ‘hun’ wijk te promoten. Een doel waarbij voor het eerst social media werden ingezet, met uitstekend resultaat.

 

QR-Code

Groeseind sprak zichzelf razendsnel voort via de website en facebook. Op die manier bleef iedereen van de laatste stand van zaken op de hoogte en leerden toekomstige bewoners elkaar alvast kennen. Bouwborden werden uitgerust met een QR-code. Zo konden passanten met hun mobiele telefoon zien hoe Groeseind er op die locatie straks uit zou zien. Resultaat: Groeseind is nu al een hechte woonwijk met een gevarieerde bevolkingsopbouw van betrokken mensen. Een familiaire buurt die het goede van een volkswijk behield en waar je niet meer weg wilt als je er eenmaal woont. Dat hoeft ook niet. Van appartement, tot eengezinswoning tot seniorenbungalow: in Groeseind woon je gemakkelijk een leven lang.

Een gevarieerde bevolkingsopbouw van betrokken mensen

Deel deze pagina: