Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Ruimtelijke uitdagingen in hartje Amsterdam

IJDock, Amsterdam

Betrokken Hurks-disciplines:
bouw
geveltechniek

Een compleet nieuwe omgeving in de binnenstad

Door grondwinning is schiereiland IJDock ontstaan op nog geen 500 meter ten westen van het Amsterdams Centraal Station. Met een tweelaagse ondergrondse garage, het Paleis van Justitie, kantoorruimte voor de KLPD, commerciële ruimtes, een hotel, appartementencomplex en passantenhaven verrijst een compleet nieuwe omgeving in de binnenstad.

Inventief omgaan met ruimte

Daar waar de grond schaars is, vereist het inventiviteit om goed met de ruimte om te gaan. Hurks plaatste torenkranen in het IJ met specifieke funderingsconstructies. Speciaal opgeleide duikers demonteerden het kraanonderstel onder water. Zo kon het de vaart van plezierboten niet hinderen. Op het bouwterrein zelf kon tijdens de ruwbouwfase slechts één vrachtwagen tegelijk het bouwterrein op. Het was dus cruciaal om de logistiek tot in detail te plannen. Temeer omdat tijdens de afbouw het terrein werd ingericht met onder andere openbare verlichting en meubilair.

Grootste glasbewassingsinstallatie van Nederland

In het parkeerdek onder het Paleis van Justitie legde Hurks een volledig verzonken windscherm aan dat bij flinke wind uitzet. 25 meter lang en uitschuifbaar tot 4 meter boven het maaiveld. Tevens is de grootste glasbewassingsinstallatie van Nederland 'opgeborgen' in een kamer op de bovenste etage van het hotel. Uitgerust met een arm van 36 meter die via een rail het complete gebouw bereikt.

Binnenstedelijk bouwen op schiereiland IJDock

Duikers demonteerden het kraanonderstel onder water