Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Pure prefab kunst

P+R De Uithof, Utrecht Science Park

Betrokken Hurks-disciplines:

delphi engineering
prefabbeton
bouw
bouwcenters

Complex 3D constructief ontwerp met complexe infrastructuur

95% Prefab voor 2.000 parkeerplaatsen, 50.000 m2 verdeeld over negen parkeerlagen gesitueerd boven een openbaar vervoer knooppunt. In dit parkeergebouw tonen onze engineers en prefabbeton mensen zich ware meesters. Het gebouw bevat alleen schuine vlakken, waardoor zeer complexe betonnen vormen ontstaan. Alle onderdelen zijn volledig gemodelleerd met Tekla, inclusief de wapening. Deze gemodelleerde wapening is gebruikt om de vlechtmachines bij Hurks prefabbeton direct aan te sturen, waardoor de wapening deels automatisch geproduceerd kon worden. Om de complexe mallen te kunnen produceren, zijn de mallen ook in 3D uitgewerkt, gebruik makend van het 3D Tekla model als digitale mal, om fouten te voorkomen. Puur vakmanschap waarmee we de Global BIM Awards 2012 wonnen.

Complexe knikken

Ook de bouw van het gebouw is zeer complex. Door de verschillende niveaus van de vloeren en de knikken in het gebouw zijn bijna alle koppen van de kolommen uniek. Door de grote overspanningen, zitten deze koppen vol wapeningstaven. Dit betekent voor de vlechters en betonstorters, ondanks hun jarenlange ervaring, een ingewikkelde klus om de kolommen puntgaaf te produceren.

Lees meer technische achtergrond.

 

Volledige 3D-engineering

Innovatief transferium

P+R De Uithof is gebouwd in opdracht van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en de gemeente Utrecht. De vier partijen hechten een groot belang aan een goede en duurzame bereikbaarheid van de stad Utrecht en de eigen voorzieningen. Het biedt medewerkers van UMC Utrecht, de Universiteit en de Hogeschool parkeergelegenheid met de mogelijkheid om op comfortabele wijze over te stappen op het openbaar vervoer of de (ov-)fiets. De P+R voorziening beperkt de parkeer- en verkeersdruk in De Uithof. Dat is goed voor de bereikbaarheid, de leefbaarheid en verdere ontwikkeling van het gebied.

Abseilen van 32 meter hoge klimwand aan zuidkant van transferium