Follow us on Twitter Follow us on LinkedIn

Qua land, ligging en luister kent Zijdebalen voorlopig zijn gelijke niet

Zijdebalen, Utrecht

Betrokken Hurks-disciplines:
ontwikkeling
bouw

Na veel woorden gelooft Utrecht weer in daden

Het Utrechtse Zijdebalen is letterlijk en figuurlijk doordesemd van historie. Een kleurrijke geschiedenis die terugvoert naar de middeleeuwen toen de locatie onderdeel uitmaakte van de Bemuurde Weerd, vervolgens plaats bood aan een zijdefabriek en het majestueuze landgoed van de eigenaar, maar ook een verhaal van recenter datum heeft. “Project Zijdebalen stond al in de spreekwoordelijke steigers toen Hurks & Van Wijnen het na lang onderhandelen van de vorige ontwikkelaar kochten. Alleen de bebouwingscontouren bleven overeind. We zijn vanaf nul begonnen.”

Uitstralingsvolle woonwijk

Want Zijdebalen, zo vertelt ontwikkelingsmanager Rogier Middelburg die vanaf het begin bij dit binnenstedelijke herontwikkelingsproject betrokken is, werd vanaf het structuurontwerp opnieuw ontwikkeld. Dit resulteerde in de een nieuwe, uitstralingsvolle woonwijk die straks vanuit het noordwesten tegen de binnenstad aanschurkt. Gevat in vier stedelijke woonblokken worden uiteindelijk ca. 500 woningen gerealiseerd. In de eerste fase – bestaande uit de eerste twee woonblokken – verrijzen momenteel 12 luxe herenhuizen, 46 koopappartementen en 177 appartementen voor de vrije huursector die belegger Bouwinvest heeft gekocht.

4,5 hectare in hartje Utrecht

Reputatie

Grenzen lijken een betekenisvolle rol te spelen bij de opkomst, teloorgang en wederopstanding van Zijdebalen. Soms letterlijk, dan weer figuurlijk. Als stadswal of gracht, het einde van diverse ambachtelijke en industriële tijdperken en het verdwijnen van het weelderige buiten dat er ooit stond. Voor de vorige ontwikkelaar VOF Madevin Zijdebalen en Propertize van SNS REAAL werden het de grenzen aan de woningmarkt. “De bestaande, deels uitontwikkelde plannen sloten niet meer aan op de markt en waren stil komen te liggen. Iets wat de reputatie van Zijdebalen in Utrecht weinig goed deed. Dus werd een partij gezocht die de locatie wilde overnemen inclusief de pluspunten en alle risico’s. Na lang en intensief onderhandelen verwierven we deze 4,5 hectare in hartje Utrecht en wachtte ons de schone en veelomvattende taak er een aantrekkelijk én bereikbaar plan voor te ontwikkelen. Een project dat zowel voor starters als doorstromers aantrekkelijk was en aansloot bij het historische karakter van de Utrechtse binnenstad. Het lijkt erop dat we daar aardig in zijn geslaagd. De Utrechters geloven weer in Zijdebalen.”

 

Lego

Ondertussen kenmerkt Zijdebalen zich door de grote verscheidenheid aan woningtypes met een gedifferentieerd gevelbeeld. “Omwille van de efficiëntie ontwikkelden we zogenaamde ‘bouwstenen’; een functioneel bouwblok met minimaal twee gevelaanzichten. Deze zijn zo ingedeeld dat we met minder portiekontsluitingen en stijgpunten kunnen volstaan, zonder dat het hoogwaardige karakter van het plan in het geding komt. Daarmee richt Zijdebalen zich op een al even gevarieerde doelgroep. Het liep storm bij de verkoop. Want behalve de ligging en het karakter van Zijdebalen, is de grote keuzevrijheid van dit project zeer aantrekkelijk. Met het co-makerstraject dat wij bij de herenhuizen aanbieden, stelt de koper de woning in hoge mate zelf samen. Indelings-wijzigingen en uitbreidingen waaraan we meteen een prijskaartje kunnen verbinden, zodat de koper weet waar hij aan toe is. Vergelijk het met Lego. Met bouwstenen kun je heel ver komen”, aldus Rogier Middelburg.

Deel deze pagina:

De opkomst, teloorgang en wederopstanding van Zijdebalen