Een bijzondere bouw. Dat is de opdracht van het Nationaal Monument Kamp Vught voor Hurks onderhoud & retail zeker. Op deze beladen plek toont onze ‘razendsnelle’ bouwer zich van zijn ingetogen kant. Het werk omvat de vernieuwing van het herinneringscentrum en diverse verbouwingen in het hoofdgebouw. “Wij willen onze geschiedenis beter vertellen aan een groeiend aantal bezoekers. Dat vraagt om ingrijpende werkzaamheden in een omgeving waar je rust en eerbied verwacht. Dus een radio op de bouw, dat gaat hier even niet.”
“Het vertrekpunt van de huidige bouw, heeft Hurks zelf gelegd.”
Aan het woord is directeur Jeroen van den Eijnde. Hij vertelt dat zijn museum Hurks weliswaar benaderde om een plan van aanpak te presenteren, maar dat het prijstechnische aspect zeker meespeelde. “We hebben verschillende aanbiedingen beoordeeld, maar het vertrouwen in Hurks was er al. In 2002 verzorgde Hurks ook de bouw van het eerste herinneringscentrum. De projectleider van toen, Frank Sleutjes, heeft die rol nu weer. De huidige uitvoerder Nick Lamoen werkte hier destijds als timmerman. Het vertrekpunt van de huidige bouw, heeft Hurks 17 jaar geleden dus zelf gelegd.”
EBI gevangenis
Dat vertrekpunt staat aan het eind van een onafzienbare rij auto’s, busjes en touringcars die glimmen in de namiddagzon. Ze staan keurig in parkeervakken, maar ook kriskras tussen de bomen in de berm. Vervoersmiddelen van bezoekers en medewerkers van de ontzagwekkende EBI gevangenis (Extra Beveiligde Inrichting) en het museum. Een onverwacht druk totaalbeeld, waarbij de entree van het Nationaal Monument Kamp Vught, waar momenteel een Hurks-bouwkeet naast staat, wat timide oogt. Van den Eijnde zal later zeggen dat hij de zwaarbewaakte penitentiaire instelling als decor wel recht vindt doen aan het voormalige concentratiekamp. “In de tweede wereldoorlog stond op die plaats ook een gevangenis.”
Rust en respect
Maar toch. Je verwacht onwillekeurig een serene omgeving. Dat begrijpt de museumdirecteur, die onderstreept dat de drukte aan de voordeur eenmaal over de drempel snel ophoudt. In het museum overheersen rust en respect. “We eren het verhaal van deze plek juist met het gebouw, waarbij we je vanuit het heden steeds verder terugleiden naar het verleden. Met aandacht voor informatie, bezinning, reflectie en ontmoeting rondom de confronterende geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.”
“De grens van wat we aankunnen, is bereikt”
De toename van het aantal bezoekers – het museum ontvangt er ondertussen zo’n 72.000 per jaar – het steeds grotere aantal buitenlandse bezoekers en een verouderde tentoonstelling noopten het museum tot de uitbreiding en vernieuwing. “De grens van wat we aankunnen is bereikt. We willen scholen beter opvangen en de vele schoolgroepen en individuele bezoekers van elkaar scheiden. Daarmee willen we voorkomen dat individuele bezoekers zich verloren voelen tussen al die scholieren. Ook de museumbeleving en verwachting is bij veel bezoekers veranderd. Daar willen we aan beantwoorden. We hebben veel nieuws te vertellen, te laten zien en nieuwe inzichten te delen.”
240 zonnepanelen
Het museum beschikt straks over drie ontvangstruimten voor 30 personen en één grotere ruimte. Van den Eijnde: “Die laatste kunnen we met een schuifwand uitbreiden tot 120 zitplaatsen en gebruiken als auditorium. Daarnaast worden de kassa, de winkel en het museumcafé gemoderniseerd. Alle verouderde installaties worden vervangen en er worden 240 zonnepanelen aangebracht, waarmee het gebouw veel duurzamer wordt. Dat gebeurt allemaal met de deuren open. Het verhaal van Kamp Vught is te belangrijk om de deuren maanden te sluiten.”
Wachttorens
De 300 m² tellende uitbouw van het herinneringscentrum waaraan Hurks momenteel werkt, omvat de eerste fase van de werkzaamheden. “Gedeeltelijk ligt deze bewust 1.60 meter onder het maaiveld, waardoor je een connectie maakt met de directe omgeving, met de wachttorens en de kampgracht”, aldus de museumdirecteur. Koos het museum bij de uitbreiding van 2002 voor Claus en Kaan architecten, nu tekende het Rotterdamse architectenbureau DoepelStrijkers voor het ontwerp. “Daarbij is de aansluiting gezocht met het hoofdgebouw, maar krijgt de uitbouw wel een eigen uitstraling. Wat mij betreft is deze indrukwekkend, maar discreet. Origineel en divers, zonder op te vallen.”
Het verhaal van Kamp Vught is te belangrijk om de deuren maandenlang te sluitenNMKV directeur Jeroen van den Eijnde
Betrokkenheid
Geen standaardontwerp dus. Noch een standaard opdracht of standaard werk. Een opgave die vraagt om betrokkenheid, ook van Hurks bouw & onderhoud en zijn medewerkers. “Commitment die we ook nadrukkelijk van hen vragen. Daarom hebben de medewerkers hier een rondleiding gekregen. Zodat ze nog beter weten waaraan ze hier werken en waarom.” Het werk verloopt tot nu toe volgens verwachting. “Op 28 januari jl. vond de 1e bouwhandeling plaats. De planning is dat het gebouw op 1 november a.s. wordt opgeleverd en aan het eind van die maand volledig is ingericht. We hebben alle vertrouwen in de deskundigheid van het huidige bouwteam en zijn ervan overtuigd dat we straks iets heel moois kunnen laten zien.”