20-01-2020 – Ruwweg een jaar geleden startte Hurks met het heiwerk voor het sluitstuk van een nieuwe grachtengordel. Eén buiten de Amsterdamse stadsgrenzen naar voorbeeld van het eerder ontworpen Java Eiland en Sluseholmen, een grachtenstadje in Kopenhagen. Holland Park heet de waterrijke nieuwbouwwijk, die verrijst op het terrein van een voormalig kantorenpark. Het is één van de nieuwbouwplannen die maken dat Diemen relatief de snelst groeiende gemeente van Nederland is.
“Alles wordt straks turnkey opgeleverd.”
“De opgave gaat om blok 22 en 23 van Holland Park in Diemen-Zuid. Het heiwerk verliep volgens schema en we zijn bezig met het definitief maken van de werktekeningen, inclusief de door opdrachtgever opgestelde optimalisaties”, benadrukt projectdirecteur Mark Rijpert, die in dezelfde adem vertelt dat alles straks turnkey wordt opgeleverd. “Gelukkig hebben we hier een topteam aan het werk, met een uitstekende club werkvoorbereiders, uitvoerders en een projectleider, Bert Pieters, die vanaf begin maart 2019 bij dit project betrokken is.”
Geen overbodige luxe
Het Holland Park-team heeft twee hoofduitvoerders: Erwin Wijnne en Hans Timmer en twee uitvoerders: Ad van den Tillaart en Mari van den Elzen. Geen overbodige luxe bij zo’n groot werk met vier bouwstromen en evenveel torenkranen: één kraan per drie bouwblokken. “Het is de bedoeling dat we elke drie weken een verdieping omhoog gaan. In dat tempo is de ruwbouw inclusief de twee torens rond de kerst klaar. De opdracht omvat 304 appartementen gevat in diverse soorten en maten appartementengebouwen, een parkeergarage van 10.000 m2 inclusief bergingen en trafo’s. Tevens verzorgt Hurks de inrichting van de binnentuinen van de twee carrés die de gebouwen vormen. De rest, zoals de inrichting van het park tegenover de blokken, verzorgt de opdrachtgever.”
Schietschijf
Mark’s kantoor in de lijvige bouwkeet biedt uitzicht op de grote bouwplaats waar het werk ondertussen tot en met het kelderdek is gevorderd. Buiten is timmerman en maatvoerder Mark Schouten bezig met het uitzetten van de contouren van het gebouw. Met enige trots laat hij ons later zien hoe hij met de nieuwste meetapparatuur het werk van zijn collega’s een stuk gemakkelijker maakt. Hij wijst op het dak van een appartementengebouw. “Zie je daar op het dak dat rode lichtje? Dat is één van de peilpunten. Aan de hand daarvan kan ik exact bepalen waar de bebouwing komt te staan. Kijk maar eens door de lens.” Een voorzichtige blik door het indrukwekkende meetapparaat laat iets zien dat veel weg heeft van een groengele schietschijf. Ondertussen krast Mark gedecideerd een kruis in het beton. “Hier komt straks een element te staan. Daar hoeven ze geen meetlat meer naast te houden.”
Voorname toegangspoort
In november 2018 haalde Hurks deze bijzondere opdracht van Bergwijkstadspark B.V. binnen voor een totale aanneemsom van ruim € 75 miljoen. Het ligt aan een nog aan te leggen park met diverse waterpartijen. Samen vormen ze straks de voorname toegangspoort tot de rest van Holland Park. Een opgave die in totaal 36 maanden in beslag zal nemen.
Levendige woonwijk
Holland Park is ondertussen uitgegroeid tot een levendige woonwijk met zo’n 5.000 bewoners, die zich kenmerkt door sfeervolle grachten, aantrekkelijke en afwisselende gevels, gezellige straatjes en groene binnentuinen. Het plan bestaat uit moderne grachtenpanden, design appartementen, winkels en horeca op nog geen 10 minuten van het centrum van Amsterdam.
Dat ook het ontwerp van de bouwblokken 22 en 23 veelvormig is en weinig repetitie kent, kan uitvoerder Ad van den Tillaart beamen. Tegen de voet van blok 22 wordt al gemetseld met vier van de maar liefst 22 kleuren bakstenen die in de bouw worden verwerkt. “Op dit werk lopen verder geen vaklieden van Hurks rond. Alleen onderaannemers. In dit geval metselbedrijf Wessels Vakbouwers. Die leveren prima werk, dat moet gezegd, maar omdat er met zoveel kleuren en soorten baksteen wordt gemetseld, waarbij ook nog eens details worden gebruikt, is het zaak goed op te blijven letten. In die omstandigheden is een fout zo gemaakt.”
BLVC-plan
Naast Hurks is bouwbedrijf HSB uit Volendam actief op de bouwlocatie van Holland Park. “Die samenwerking verloopt heel goed”, aldus Mark Rijpert. “We hebben een tweewekelijks BLVC-overleg, waarin afspraken rond Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie zijn vastgelegd.” Hij vertelt dat de bouwplaats hermetisch is afgesloten. “Met een camerasysteem kunnen we de gehele bouw continu monitoren. Toegang tot de bouwplaats is alleen mogelijk via de portier door middel van een vingerscan of een toegangspasje.”
Lego-blokken
Behalve voor zichtbaarheid en beveiliging is op de bouwplaats veel aandacht voor afvalreductie. “We hebben hier een complete milieustraat staan, waar we naast hout, puin en bouw/sloopafval ook plastic, hard plastic, huisvuil, papier, etc. scheiden. Ook maken we betonnen legoblokken van restmateriaal. Een stuk beter dan de restbeton afvoeren.”