Nieuws

Koning Willem-Alexander opent vernieuwd NM Kamp Vught

28-11-2019 – Begin dit jaar zette Hurks onderhoud & retail de eerste schop in de grond van het Nationaal Monument Kamp Vught. Een eervolle opdracht voor een uitbreiding en algehele vernieuwing van het museum. Zo bijzonder dat niemand minder dan Koning Willem-Alexander woensdagmiddag 27 november de opening verzorgde in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland.

Voetsporen

Daarmee treedt de Koning in de voetsporen van zijn grootvader prins Bernhard, die het NM Kamp Vught in 2002 heropende en zijn moeder prinses Beatrix, die op 18 april 1990 het Vughtse herinneringscentrum openstelde voor het publiek. Behalve de koning was Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig en een selecte groep genodigden. Vanaf donderdag 28 november a.s. is het museum weer toegankelijk voor het publiek.

 

Scholieren en individuele bezoekers

Enerzijds biedt het museum nu een geheel nieuwe vaste expositie over Kamp Vught; daarnaast is er een nieuwe uitbouw voor de ontvangst van groepen én zijn de ontvangstruimtes vernieuwd. De nieuwe vleugel, die verdiept is aangelegd, is zo’n driehonderd vierkante meter groot en bedoeld voor educatie. Door de uitbreiding lopen scholieren en individuele bezoekers elkaar niet meer in de weg.

Eerdere samenwerking

Het museum benaderde Hurks zelf. Dat had alles te maken met een eerdere samenwerking: in 2002 verzorgde Hurks ook de bouw van het eerste herinneringscentrum. De projectleider van toen, Frank Sleutjes, had die rol nu weer. De huidige uitvoerder Nick Lamoen werkte er destijds als timmerman. Het vertrekpunt van deze huidige bouw, legde Hurks 17 jaar geleden dus zelf. Wel diende Hurks gewoon een plan van aanpak te presenteren, waarbij het prijstechnische aspect zeker meespeelde. Uiteindelijk werden er diverse aanbiedingen beoordeeld, maar het vertrouwen in Hurks was er al.

NMKV Verhalen

Meer over ‘Kamp Vught’

‘Konzentrationslager Herzogenbusch’, zoals Kamp Vught officieel heette, werd in 1942 gebouwd. De SS kon de toenemende stroom aan gevangenen in Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork niet meer aan. In het concentratiekamp werden tussen januari 1943 en september 1944 ongeveer 32.000 mensen opgesloten, onder wie joden, politieke gevangenen, verzetsstrijders, Jehova’s getuigen en gijzelaars. Velen van hen werden vervolgens op transport gezet naar concentratiekampen in Duitsland en Polen. Beeld: © Nationaal Monument Kamp Vught – Jules van Iperen

Gerelateerde projecten & verhalen

ING Huis
Onderhoud & Retail

ING Huis

ASV Mercedes Benz
Onderhoud & Retail

ASV Mercedes Benz

McDonalds
Onderhoud & Retail

McDonalds