Ooit was de Koninklijke Verenigde Leder (KVL) in Oisterwijk de grootste lederfabriek in Europa. Maar de woelige jaren ’90 kondigden het einde aan van een instituut. Het 75-jarige bestaan werd in 1996 nog groots gevierd. Een paar jaar later, in 2001 viel het doek definitief. Daarmee dreigde dit industriële erfgoed in vergetelheid te raken en te vervallen, maar daar werd een stokje voor gestoken. En zo kon het gebeuren dat Hurks anno 2020 voor Polimeks werkt aan een hotel in het U-gebouw. Het hart van de levendige en hippe hotspot waarin de Leerfabriek KVL zich ondertussen heeft getransformeerd.
Unieke bierbrouwerij
Het regent pijpenstelen als we aanschuiven bij uitvoerder Geert de Valk en werkvoorbereider Emma Stroetinga. Het tweetal houdt kantoor in de toekomstige ‘place-to-be’ van Leerfabriek KVL: het U-gebouw, dat op dit moment wordt gerenoveerd. Geschaft wordt er in een naastgelegen ruimte tussen de ketels van bierbrouwerij Work in Brew, die op termijn verhuist naar het ketelhuis, even verderop op het terrein. Daar is een unieke bierbrouwerij voorzien, in combinatie met horeca, werken, vergaderen en beleven. In het U-gebouw komen appartementen, expositieruimten, kantoren, een kleinschalige foodmarket, een ondergrondse parkeergarage en faciliteiten voor educatie, sport en wellness. En zoals gezegd een hotel.
Atriumkap
Geert de Valk: “Wij zijn verantwoordelijk voor de parkeergarage, het hotel en de ringbalk van de atriumkap. Die kap verbindt straks de nieuwbouw van het hotel met het U-gebouw. In het hotel komen onder meer een lobby en een restaurant en in de kelder een spa en een fitnesscenter. Vanaf de eerste etage komen hotelkamers. Wij hebben opdracht voor de realisatie van het casco hotelgebouw. Dat wil zeggen de wanden en de vloeren, kozijnen, de gevelbekleding en de staalconstructie. De installatiewerkzaamheden en de afbouw vallen daar niet onder.”
De voertaal is Engels. Dat is even wennen, maar dan lukt het best.Emma Stroetinga
Voortschrijdend inzicht
Samen met projectleider Frans van de Broek en werkvoorbereider Sjef Smolders maken Geert en Emma deel uit van het bouwteam, waarin onder meer ook Polimeks, de architect en de installateur zitting nemen. Emma: “Er is veel overleg tussen de betrokken partijen. Wij moeten uiteraard rekening houden met de wensen van Polimeks, maar ook met het installatiewerk. Wij moeten nu al rekening houden met sparingen die op de tekeningen van de installateur zijn aangegeven en uitgewerkt. We moeten bijvoorbeeld weten waar de installaties in de binnenwanden komen, en hoe hoog de plafonds moeten zijn. Door voortschrijdend inzicht verandert er ook wel eens iets. Dat moet dan aangepast worden in de tekeningen en dat vraagt om een goede afstemming met Polimeks. KVL is het eerste grote project in Nederland, waar we soms andere bouweisen en -technieken hanteren, gebaseerd op een andere bouwcultuur. Bovendien is de voertaal Engels. Dat is even wennen en aftasten, maar dan lukt het best.” “Wat ook helpt is dat Emma hartstikke goed is in haar werk”, lacht Geert. “Dat mag je best opschrijven!”
Ambachtelijk brood
Buiten lopen we door diepe plassen en gutst de regen op ons neer. Werkvoorbereider Emma wijst op een monumentale toren die tegen de staalconstructie aanschurkt. “Die maakt deel uit van het plan. We moeten hem continu monitoren, want hij moet wel blijven staan, natuurlijk.” Aan de zijkant van het gebouw lopen we de steiger op en beklimmen trappen en ladders totdat we het dak bereiken, waar een diepe laag water staat. Als we naar de ommuurde dakrand zijn gewaad hebben we een perfect uitzicht op het werk dat min of meer omhelst wordt door het U-gebouw en de rest van Leerfabriek KVL. Ondanks het onstuimige weer weet de geur van het versgebakken ambachtelijke brood van bakkerij ‘Bij Robèrt’ verderop in het hoofdgebouw ons te bereiken. Als de rondleiding even later ook langs de inmiddels beroemde glazen wand langs de bakkerij en winkel van deze Patissier/Meester Boulanger voert, loopt het water ons in de mond. Het KVL-team gaat hier dan ook regelmatig inkopen doen.
Over Leerfabriek KVL
Leerfabriek KVL is een levendige en unieke hotspot voor Oisterwijk en omgeving. Er werken ca. 60 bedrijven en dagelijks komen er zo’n 500 bezoekers lunchen en dineren (Keuken van Leer), gebak halen (Bij Robèrt), van kunst genieten (EKWC), koffie drinken (Rozema & Van Schijndel), dansen (Danserswijk) en beleven. In 2018 heeft het Turkse ontwikkel- en investeringsbedrijf Polimeks het stokje van eigenaar overgenomen van de Provincie Noord-Brabant. Het internationale bedrijf Polimeks is opgericht in 1995. Sindsdien heeft het bedrijf meer dan 130 projecten voltooid en staat het wereldwijd bekend om zijn indrukwekkende architectuur en technische hoogstandjes.
Inspirerende omgeving
Emma: “Het is echt een inspirerende omgeving met het mooi opgeknapte Ketelhuis inclusief indrukwekkende stoommachine, het hoofdgebouw met allerlei bedrijvigheid, bijzondere woningbouw en uiteraard ons eigen project. Een werk waarbij je met veel nevenpartijen samenwerkt en je je heel klantgericht moet opstellen. Vergeet niet, voor de opdrachtgever is bouwen in Nederland geen gesneden koek. Polimeks wil veelvuldig en uitgebreid geïnformeerd worden, maar staat open voor suggesties. Voor ons is het zaak het stuur strak in handen te houden en tijdig op de rem te trappen als dat nodig is. Ook voor ons is dit een leerproces, dat hopelijk resulteert in een goede en langdurige samenwerking met de opdrachtgever.”