Da Vinci Huis verhalen Nieuws Verhalen

Plan Celsius in Woensel-West is afgerond

Plan Celsius in Woensel-West, Eindhoven is succesvol afgerond. De afgelopen zes jaar hebben we hier in opdracht van woningcorporatie Trudo bijna 450 sociale huurwoningen en diverse commerciële en maatschappelijke ruimten gerealiseerd. Samen hebben we gewerkt aan een inspirerende transformatie van deze wijk naar een hippe, kleurrijke wijk die is opgebloeid tot één van de hotspots van Eindhoven.

Snellius Eindhoven

Duurzame aanpak

Plan Celsius werd in 2016 gestart als een volgende stap in de wijkvernieuwing, volgend op de voltooide herontwikkeling van Volta Galvani aan het begin van de Edisonstraat. Deze straat fungeert als de belangrijkste doorgaande weg door de wijk en eindigt bij het Celsiusplein. Plan Celsius, uitgevoerd in vier fasen, bestaat uit vier secties met elk een eigen karakter.

In het ontwerp is bijzonder veel aandacht besteed aan natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Opvallende kenmerken zijn de levendige gevels, opvallende poorten en groene hofjes. De hofjes dienen niet alleen als ontmoetingsplekken, maar ook als waterberging. De straten en pleinen tussen de woningen zijn autovrij, waarbij het parkeren is ondergebracht in afgesloten parkeerhoven achter de woningen. In totaal zijn er 449 huurwoningen en meer dan 40 commerciële en maatschappelijke ruimten gerealiseerd.

Da Vinci Huis concept

De woningen zijn gebouwd met het Da Vinci Huis concept waarbij gebruik gemaakt is van geprefabriceerde elementen, wat een snelle en efficiënte bouw mogelijk maakte, zoals Trudo benadrukt. Het Celsiusplein is volledig vernieuwd en fungeert nu als het kloppende hart van de wijk. Aan het plein, aan het begin van de Edisonstraat, is als kers op de taart van deze vernieuwing het opvallende Waaggebouw gerealiseerd.

Het door NEXT Architecten ontworpen pand springt in het oog door zijn hoogte, kleur en sculpturale vormgeving. Het gebouw heeft een belangrijke maatschappelijke functie. De begane grond herbergt de ‘Buurtwerkkamer’, een transparante ruimte die fungeert als ontmoetingsplek voor de wijk. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich sociale huurappartementen.

Sociale impact

Trudo benadrukt dat de wijkvernieuwing in Woensel-West zich niet alleen richt op de fysieke veranderingen, maar ook op het sociale aspect. Aan het begin van deze eeuw verkeerde de wijk in slechte staat, aldus de woningcorporatie. De afgelopen twintig jaar hebben Trudo en verschillende belanghebbenden samen met de bewoners geprobeerd de leefbaarheid te verbeteren, de werkloosheid te verminderen, het onderwijsniveau te verhogen en problemen aan te pakken. Dit met groot succes!

De voltooiing van Plan Celsius markeert een belangrijke mijlpaal in de vernieuwing van Woensel-West. De oplevering wordt samen met de wijk gevierd: op zaterdag 23 september 2023 organiseerde Trudo en alle betrokken partijen een speciale editie van het Woensel Westival.

Gerelateerde projecten & verhalen

Plan Celsius
Bouw

Plan Celsius

Plan Celsius – Snellius
Bouw

Plan Celsius – Snellius

Hurks bouwt ook fase 3 & 4 van Plan Celsius
Nieuws

Hurks bouwt ook fase 3 & 4 van Plan Celsius