Vastgoedontwikkeling

De Spakler

Locatie
Amsterdam
Status
Gereed, 2017
Programma
24 bouwlagen, 160 appartementen, 500 m² commerciële ruimte
Kenmerkend
Technisch hoogstandje in Amsterdam

In de nieuwe woonbuurt Amstelkwartier realiseerde Hurks in 2017 een primeur: de allereerste energieneutrale woontoren van Nederland. Duurzaam groen én Hurks-groen dus, deze toren die als ‘De Spakler’ door het leven gaat. Of liever gezegd: midden in het leven staat, in het voormalige industriegebied Overamstel.

Bruisend Amsterdam

De Spakler staat in een omgeving die momenteel een transformatie ondergaat naar een bruisende Amsterdamse stadswijk, inclusief trendy cafés, een stadspark en een jachthaven. De belangstelling voor de compacte twee- en driekamer huurappartementen met een balkon of loggia was dan ook groot. Alle woningen in de ‘groene’ woontoren van 24 lagen waren binnen korte tijd verhuurd. Het duurzame karakter en energieneutrale kaliber van de woontoren zijn hot onder het Amsterdamse publiek.

 

Rolbeschrijving

De Spakler is een initiatief van Lingotto, APF International en Hurks bouw & vastgoedontwikkeling. Deze laatste had een actieve rol in het ontwikkelteam. Hurks bouw heeft dit project geëngineerd en gerealiseerd.

2500 PV-panelen

De gevel van De Spakler is opgetrokken uit kant-en-klare sandwichpanelen van prefabbeton. Deze bestaan uit een betonnen binnen- en buitenspouwblad met een stevig isolatiepakket ertussen. Ook zijn de gevelelementen voorzien van isolerende, driedubbele beglazing en een montagerails voor PV-panelen. Door een aantal gevels en daken grotendeels met zonnepanelen te bedekken, wordt een EPC van nul behaald. In totaal gaat het om 2500 m2 PV-panelen. Bij een totaal aantal woningen van 160 komt dat neer op 10 tot 16 panelen per woning.

De Spakler, Amsterdam

73 meter hoge woontoren

Naast de ontwikkeling nam Hurks de technische uitwerking en realisatie van de 73 meter hoge woontoren voor zijn rekening. Een bouwproces dat zich in hoge mate op basis van prefabricage voltrok. De dragende gevels, wanden en stabiliteitskernen zijn allemaal prefab. Ontworpen door architectenbureau Mecanoo. 2500 PV-panelen De gevel van De Spakler is opgetrokken uit kant-en-klare sandwichpanelen van prefabbeton. Deze bestaan uit een betonnen binnen- en buitenspouwblad met een stevig isolatiepakket ertussen. Ook zijn de gevelelementen voorzien van isolerende, driedubbele beglazing en een montagerails voor PV-panelen. Door een aantal gevels en daken grotendeels met zonnepanelen te bedekken, wordt een EPC van nul behaald. In totaal gaat het om 2500 m2 PV-panelen. Bij een totaal aantal woningen van 160 komt dat neer op 10 tot 16 panelen per woning.  

Gewild middensegment

Behalve uit appartementen van 50 tot 75 m2 GO met een eigen berging in de onderbouw bestaat De Spakler uit 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor circa 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimte. Amvest zet de woningen als huurwoningen in de markt. Het merendeel daarvan in het middensegment, waar in Amsterdam een grote vraag naar is.

Gerelateerde projecten & verhalen

De Spakler genomineerd voor de UNETO-VNI Award 2017
Nieuws

De Spakler genomineerd voor de UNETO-VNI Award 2017

Hourglass
Bouw

Hourglass

Gershwin Brothers
Bouw Vastgoedontwikkeling

Gershwin Brothers