Verhalen

Team Ikazia over bouwen tussen patiënten en scholieren

26-11-2019 – Zoals we wel vaker zien, houdt de bouwplaats van het Ikazia Ziekenhuis in het Rotterdamse stadsdeel Charlois qua ruimte niet over. De gestapelde bouwkeet staat ingeklemd tussen de schoolgebouwen van een viertal middelbare scholen en beroepsopleidingen, en het hospitaal. Van de laatste verzorgt het team de gefaseerde verbouwing en uitbreiding van diverse afdelingen. Bouwen in de zorg met de deuren open. Bepaald geen doorsnee klus.

Een bijzondere klus?

De nieuwbouw van fase 3 is net opgeleverd en het team houdt zich momenteel bezig met wat laatste aanpassingen, voordat fase 4 kan beginnen: het inrichten, verhuizen en inhuizen van afdelingen en patiënten. Een bijzondere klus?

Gecompliceerde bouwfases

Dat is het zeker. Zoveel wordt snel duidelijk tijdens een bezoek aan het Ikazia-team. In de bouwkeet treffen we projectcoördinator Arend Smid en werkvoorbereider Sjef Smolders. Zij assisteren bij de voorbereidingen van de gecompliceerde bouwfases. Even later komen ook uitvoerders Reinier van Tartwijk en Frank Mentink binnenlopen. Ze komen net terug van de nieuwbouw, die er volgens hen prachtig uitziet. Projectleider Michel Driehuis was tijdens ons bezoek niet in de gelegenheid ons te woord te staan. Wel laat hij ons later weten dat hij erg trots is op de geleverde prestatie. Reinier: “Hier bij het Ikazia Ziekenhuis worden het inrichten en inhuizen ook fases genoemd. De nieuwbouw van fase 3 is oktober jl. volgens planning opgeleverd, waarna het ongeveer 5 tot 6 weken duurt voordat de afdelingen en patiënten zijn ingehuisd: fase 4. In deze periode werken wij wat laatste zaken af en bereiden we ons voor op fase 5:  het slopen van de inrichting van een bestaand gebouw en de verbouwing en renovatie daarvan.”

Ikazia

 “Een kluif om je op stuk te bijten”

Uitbreiding van het kerngebied, ruimtegebrek en verouderde poliklinieken waren aanleiding voor de nieuwbouw en renovatie van het Ikazia Ziekenhuis. Het blijkt een kluif om je op stuk te bijten, want het ziekenhuis blijft gewoon in bedrijf. Fase 1 omvatte de renovatie en uitbreiding van het bestaande gebouw. Daarbij werden onder meer nucleaire geneeskunde, de vaatpoli, logistiek, het milieuplein en de wachtkamer van gynaecologie onder handen genomen. Tijdens fase 3 werd op de plek van een oude polikliniek van twee bouwlagen een gebouw van acht verdiepingen op bestaande en aangepaste fundaties neergezet. De vijfde en laatste fase beslaat de aanpassing van gebieden waar diverse afdelingen naar uitgeweken waren. In totaal is er straks circa 3.500 m2 bvo verbouwd en circa 7.500 m2 bvo nieuwbouw gepleegd ten behoeve van de afdelingen Cardiologie, Neurologie, Longgeneeskunde, Kaakchirurgie, Pediatrie, Oncologie, Dagopname en Techniek & Facilitair.

Kunst en vliegwerk

Gevraagd naar de bijzonderheden rond deze bouw, kijken de heren betekenisvol. Die blijken er wel een paar te zijn. Om te beginnen de krappe bouwplaats. Uitvoerder Frank: “Deze locatie is op z’n zachtst gezegd niet ideaal. Het bouwgebied is zo klein dat onze bouwketen op het naastgelegen parkeerterrein staan. Daar staan we midden tussen de scholen. Dagelijks komen er zo’n 2.000 leerlingen langs, terwijl er ’s avonds weer heel ander publiek rondhangt. Dit is niet de beste buurt van Rotterdam zullen we maar zeggen.” Even later wijst hij naar een krappe plek ter hoogte van de nieuwbouw. “Daar, aan de rand van de straat stond de torenkraan. Hij paste met veel kunst en vliegwerk tot op de millimeter. En uit veiligheidsoverwegingen moesten we hem opbouwen en afbreken in de schoolvakanties. Vrachtwagens mogen alleen buiten schooltijden lossen.”

Ikazia

Burenoverleg

Reinier vertelt dat er elke twee weken ‘burenoverleg’ plaatsvindt met Matthijs de Vroed, hoofd Bouwzaken en projecten bij het Ikazia en de ziekenhuisafdelingshoofden en bouwdirectie. Daarin vertelt het team welke werkzaamheden op de planning staan en wat de te verwachten overlast is. “De bouw kan op ieder moment worden stilgelegd, als de bouwdirectie daar aanleiding toe ziet. Dat willen we natuurlijk koste wat het kost voorkomen en goed overleg helpt daar bij.” Frank: “Ook moeten we iedere keer als we buiten het vastgestelde bouwgebied werken een vergunning aanvragen. Dat werkt vertragend, dus daar moeten we steeds op anticiperen. Ook wordt er in het Ikazia gewoon gezorgd en gewerkt. Dat betekent dat wij rekening dienen te houden met rusttijden en bezoekuren. We werken daarom regelmatig buiten de reguliere uren.”

Spanningsbemaling

De nieuwbouw van fase 3 stuitte op enkele ‘onvoorziene omstandigheden’. Reinier: “Zo troffen we onder meer asbest aan in het gebouw uit 1968. Dat moest gesaneerd worden. Daarna stuitten we op de kelder. Die bleef volgens plan behouden. Maar toen we ermee aan de slag gingen, werden we geconfronteerd met een fiks grondwaterprobleem. Water dat we niet weg kregen. Daar moest de opdrachtgever in samenwerking met het waterschap een oplossing voor zoeken. Er werd een spanningsbemaling* aangebracht. Omdat de kelders allemaal met elkaar verbonden zijn, leverde het water een risico op voor voedingslijnen en installaties van het ziekenhuis. Die bemaling moest door een paar gaten in beton van de fundering worden aangelegd, wat een fikse bouwvertraging opleverde.”

Een waar hoogstandje

In de oude kelderbak werd vervolgens een waar hoogstandje geleverd. Frank: “Je moet je voorstellen dat daar een wirwar van leidingwerk loopt voor gassen en dergelijke. Daar tussendoor moesten wij met een boorstelling door openingen in het beton 85 stalen buispalen in de keldervloer boren, waarna het overtollige zand weer de kelder uit moest. Een bijzonder lastig en bewerkelijk karwei. Wat was ik blij toen de begane grond er eenmaal stond! De 7 lagen ruwbouw plus technische ruimte volgden daarna zonder problemen. Elke twee weken een verdieping!”

Lees verder onder de foto’s

“In 11 dagen een bouwvertraging van 8 weken wegwerken, is wel een overwinning hoor.”

Reinier: “Sinds de eerste paal voor fase 3 in mei 2018 werd geslagen, begon het stapelen van de prefab verdiepingsvloeren en gevels en in januari dit jaar werd het hoogste punt van de nieuwbouw gevierd. We hebben enorm doorgepeesd met z’n allen om de deadline alsnog te halen.” Frank: “Tijdens de eerste fase kampten we met nogal wat personeelswisselingen. Ondertussen staat er een hecht team dat er mede dankzij de goede samenwerking met Byldis in slaagde in 11 dagen een bouwvertraging van 8 weken weg te werken. Door de zaterdag erbij te pakken en een strak treintje op te tuigen, is het gelukt. Dat was een overwinning hoor.”

Op dit moment werkt het team aan de restpunten van fase 3 en is de voorbereiding van fase 5 in volle gang. Frank: “Vanaf 6 december gaan we knallen met de laatste fase. Op naar de oplevering in juni 2020.”

* Spanningsbemaling is het wegpompen van diepliggend grondwater om de opwaartse druk (spanning) van het grondwater te verminderen, bijvoorbeeld onder de betonnen constructie.

Gerelateerde projecten & verhalen

Ikazia ziekenhuis
Bouw

Ikazia ziekenhuis

Apollo House
Bouw

Apollo House

FrieslandCampina
Bouw Onderhoud & Retail

FrieslandCampina