Nieuws

Hurks en Huisrijk slaan handen ineen voor meer betaalbare woningen

Er is nog altijd een groot tekort aan betaalbare woningen, er heerst energiearmoede en doelstellingen rondom duurzaamheid worden niet gehaald. Uitdagingen waar we iedere dag tegenaan lopen maar ook kansen bieden. Hurks en Huisrijk zijn een samenwerking aangegaan om deze kansen op te pakken.

Passief wonen
Huisrijk verbindt mensen die duurzaam, comfortabel en betaalbaar willen wonen. De huidige nieuwbouw heeft een te hoge energievraag en de materialen hebben een te grote impact op het milieu. Het doel van Huisrijk is om hier verandering in te brengen. Dit doen zij door een passieve woning aan te bieden die 80% minder energie nodig heeft en gebouwd is met biobased materialen. Huisrijk verzamelt de vraag naar deze duurzame woningen per stad en regio en vertegenwoordigen een collectieve vraag naar écht duurzame woningen.  Ze begeleiden de inschrijver van financieringscheck tot aan definitieve aankoop of huur. Huisrijk heeft als missie om toekomstbestendig wonen toegankelijk te maken voor iedereen. Duurzaam, comfortabel, gezond en betaalbaar.

Da Vinci Green concept
Hurks is actief in bouw en vastgoedontwikkeling en biedt diverse woonconcepten. Met haar Da Vinci Green woning zetten ze in op het gebruik van zoveel mogelijk biobased en circulaire materialen. Binnen het Da Vinci Green concept kan men middels een bouwstenen bibliotheek duurzame keuzes maken om de woning samen te stellen. Da Vinci Green staat voor energie-efficiënt en comfortabel wonen, gemaakt voor de toekomst. Door modulair en in serie te bouwen creëren we schaalvoordelen en grip op kwaliteit. Daarnaast zijn er minder transportbewegingen nodig. Zo combineren we betaalbaarheid en duurzaamheid.

Met Da Vinci Green focussen we met name op een materialentransitie om zo de milieu impact van de woningen te minimaliseren en gezond en comfortabel te kunnen wonen. Dat baseren we op ons beproefde Da Vinci Huis woonconcept, waar we voor verschillende corporaties en ontwikkelaars mee hebben gebouwd. Door onze samenwerking voegen we hier de passieve component aan toe waardoor we tevens energiezuinig kunnen wonen zonder ingewikkelde installatietechniek. We merken dat onze gezamenlijke passie wordt gedeeld door veel partijen. Dus we dagen die partijen vooral uit: wie bouwt er mee aan de toekomst?
Koen Waijers, commercieel directeur Hurks

Samenwerking
Onze gezamenlijke ambitie is om duurzame woningen te realiseren waarbij energie-efficiënt, materiaal efficiënt en toekomstbestendig wonen centraal staan. Met het Da Vinci Green concept van Hurks kan voorzien worden in de vraag naar betaalbare, duurzame woningen. De woningen hebben een permanent goed binnenklimaat zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem met een focus op minimale CO2 uitstoot en milieu impact door gebruik van biobased bouwmaterialen. Hurks zal als preferred supplier van Huisrijk haar concept uitrollen binnen haar primaire werkgebied (Noord-Brabant, Limburg, Utrecht t/m regio Arnhem/Nijmegen).

Duurzaam bouwen
Passief en biobased bouwen betekent ook minimale stikstof uitstoot, minimale belasting van het energienet en bouwmaterialen die geen CO2 uitstoten maar opslaan. Daarnaast is er geen warmtepomp meer nodig, dus ook geen schaarse installateurs reparatie of onderhoud. Deze woningen voldoen aan de 2050 klimaatdoelstellingen en kunnen wel worden gebouwd onder de aangescherpte stikstof regelgeving. Samen met een gestroomlijnd prefab productieproces en een uitgekiend modulair schaalbaar concept tikt deze woning alle boxen.

Planvorming
Op basis van een specifieke locatie, de beoogde doelgroep en aanvullende duurzaamheidsambities wordt met Da Vinci Green een project specifiek plan opgesteld. Naast de type woningen, materiaalkeuzen, bijkomende kosten en de milieu impact kijken we naar wooncomfort, leefbaarheid en klimaatadaptieve en natuurinclusieve inrichting van de locatie.