Nieuws

Hurks zet handtekening onder 'Green Deal'

07.06.2018 – Het Leidse Stationsgebied en de Schipholweg worden samen de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Hurks is één van de twintig partijen die actief is in dit gebied en zijn ambitie vastlegde in een zogenaamde ‘Green Deal’. Gisteren zette directeur vastgoedontwikkeling Erik Leijten tijdens de Provada in Amsterdam zijn handtekening onder de set afspraken.

De betrokken partners ondertekenden niet alleen de Green Deal; als symbool zetten ze ook een groene tuinbank in elkaar. Na de Provada komt deze bank in het Leidse stationsgebied te staan. Hurks ontwikkelt en bouwt samen met Van Wijnen project Lorentz in het Leidse Stationsgebied.

Unieke samenwerking

Een Green Deal is een interactieve set afspraken waarbij de overheid en private partijen slim hun krachten bundelen en samen vernieuwende, duurzame initiatieven realiseren. Fleur Spijker (wethouder Duurzame Verstedelijking in Leiden): “Om ons sterk te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering is grootschalige verduurzaming een vereiste. De overheid kan dit niet alleen. Het is de kracht van de samenwerking om een duurzame stad te realiseren. Ik ben dan ook enorm verheugd dat zoveel verschillende partijen meedoen.”

Prioriteit

De Green Deal ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’ in het Leidse stationsgebied is een unieke samenwerking van meer dan twintig partijen. De deal sluit aan bij het beleid van het nieuwe Leidse college, die duurzame verstedelijking als een van de prioriteiten benoemd heeft. De overeenkomst past bij de toekomstige Omgevingswet, die vanaf 2021 meer ruimte biedt voor initiatieven uit de stad.

Innovatieve energiebronnen

Innovatieve energiebronnen, vernieuwend waterbeheer, vergroening tegen hitte en vóór betere luchtkwaliteit, hergebruik van (bouw-)materialen en andere circulaire oplossingen: in hechte samenwerking gaan burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, waterschap, gemeente en provincie aan de slag, zodat het Leidse stationsgebied in 2025 de Duurzaamste Kilometer van Nederland is.

Deelnemers Green Deal

De 22 deelnemers aan de Green Deal ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’ zijn, in alfabetische volgorde: ABN Amro Bank N.V., Real Estate Clients, Alliander N.V., Bewoners, Bioscopen Leiden B.V., Bureau Stadsnatuur, Gemeente Leiden, Heyligers Design + Projects, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hurks, Leiden Centraal Park, N.V. Nuon Warmte, Omgevingsdienst West-Holland, PLNT, Leiden Centre for Innovation and Entrepreneurship, Provincie Zuid-Holland, Rabobank Leiden – Katwijk, Rijn Wonen, Stichting Climate Matters, Sustay, Synchroon B.V., Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Technolab Leiden en Van Wijnen

‘De duurzaamste kilometer van Nederland’

Gerelateerde projecten & verhalen

Feestelijke oplevering eerste fase Plan Celsius
Nieuws

Feestelijke oplevering eerste fase Plan Celsius

Hurks start met bouw 34 energieneutrale woningen Parkzijde in Leidsche Rijn
Nieuws

Hurks start met bouw 34 energieneutrale woningen Parkzijde in Leidsche Rijn

De Spakler genomineerd voor de UNETO-VNI Award 2017
Nieuws

De Spakler genomineerd voor de UNETO-VNI Award 2017