Honderd jaar Hurks

Vier generaties gepassioneerd ontwikkelen en bouwen. Met visie, gevoel en gezamenlijk. Het leverde talloze mooie producten en projecten op. In en om Eindhoven, en ver daarbuiten. Ruimte om te wonen, werken, winkelen of om te verblijven. Nu, en voor de verre toekomst.

1916: Overgrootvader Theodorus Hurks

Officieel zijn het er al meer. Meer dan 100 jaar. Overgrootvader Theodorus Hurks begon zijn metselbedrijf aan de Hoogstraat in Eindhoven immers in 1916. Zoon Graard neemt het bedrijf in 1928 over en leidt het door een wereldwijde economische crisis en een wereldoorlog inclusief bezetting.

1916

1954: De derde generatie Hurks

Een aantal jaar na de oorlog (1954) krijgt Graard een ernstig ongeluk en neemt zoon Theo informeel de leiding op zich. Na het overlijden van zijn vader wordt het officieel: de derde generatie neemt het over en Theo blijkt geen stilzitter. Theo is een ondernemer en zet Hurks op een pad van groei. Groei van Eindhoven naar Nederland als werkgebied en groei in activiteiten. Theo gelooft heilig in het prefab bouwen in beton. Dat leidt tot een fabriek in trilbeton gevolgd door een fabriek in constructiebeton. De feitelijke voorloper van prefabbeton.

1954

1980: Van België tot Frankrijk naar het Midden-Oosten

Ook buiten Nederland ziet Hurks mogelijkheden. Projecten van België tot Frankrijk om vervolgens de stap naar het Midden-Oosten te zetten.

Later, halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw zet Hurks steeds minder in op het buitenland en steeds meer op het geloof dat bouwactiviteiten vooral in de fabriek plaats gaan vinden in plaats van op de bouwplaats. Het gevolg is dat Hurks begin negentiger jaren bestaat uit een conglomeraat van bedrijven die dit faciliteren.

1980

2000: Een stevige plek in de top 15 van de Nederlandse bouwsector

Bij de start van het nieuwe millennium (2000) komt Geert (vierde generatie) aan het roer. Ook hij is geen stilzitter. Door overnames en autonome groei weet Hurks een stevige plek in de top 15 van de Nederlandse bouwsector in te nemen en is daarmee wederom een landelijke speler. Ziekenhuisbouw en binnenstedelijke ontwikkelingsopgaven zijn dan belangrijke specialismen.

Door verdere modernisering en innovatie van de industriële divisie vindt de sterke groei van deze tak met name plaats door focus op de buitenlandse markt. Een periode van succes in met name Engeland volgt met geprefabriceerde sandwichelementen. Duizenden appartementen in London worden door Hurks gerealiseerd. Met name de snelle manier van bouwen ontvangt veel lof.

2000

2016: Nog steeds de onderneming die zijn familiaire karakter koestert

Vanaf 2016 komt de focus te liggen op ontwikkelen, bouwen en onderhouden met Nederland als werkgebied. Onderdelen die daar niet direct aan bijdragen worden als gevolg van deze strategische keuze verkocht. De omvang van de onderneming wordt hiermee gehalveerd. Desondanks blijft Hurks als ontwikkelende bouwer een belangrijke en financieel krachtige speler, werkzaam langs Nederlands belangrijkste economische levensader, de A2-as.

Na honderd jaar is het nog steeds de onderneming die zijn familiaire karakter naar zowel de medewerkers als opdrachtgevers, partners en leveranciers koestert als een belangrijke kernwaarde. Klaar voor nieuwe tijden die ongetwijfeld ook verrassend anders zullen zijn. Hurks ziet die toekomst met vertrouwen tegemoet. Terecht, lijken we op basis van het verleden te mogen stellen.

2016