Bouw

Renovatie en vernieuwing Effenaar

Locatie
Eindhoven
Status
Gerealiseerd
Programma
Renovatie en vernieuwing van het pand
Kenmerkend
Culturele hotspot van Eindhoven

De Effenaar is toe aan een renovatie en vernieuwing en daar mogen wij ons ‘steentje’ aan bijdragen. Het gebouw voldoet op een aantal punten niet meer aan de eisen van deze tijd. Het poppodium ambieert zijn positie als culturele hotspot en het poppodium van de toekomst verder te ontwikkelen, voortbouwend op de rijke historie van de Effenaar.  

Jos Feijen Directeur van de Effenaar legt uit; “Het brutalistische gebouw van architectenbureau MVRDV staat inmiddels al bijna 16 jaar in het hart van Eindhoven. In al die jaren is het eigenlijk nooit ingrijpend verbouwd. Het is tijd om het bijzondere gebouw om te bouwen tot een publieksvriendelijk en pandemie veilig gebouw van de 21ste eeuw.” De uitdaging voor De Bever Architecten was, hoe de Effenaar in de toekomst meer ruimte kan bieden aan het publiek en om het gebouw beter te verbinden met de stad en het station.

Half juni is er gestart met de eerste fase van de verbouwing die tot eind augustus 2021 in beslag gaat nemen. In de grote zaal worden balkons
aangebracht zodat het publiek straks meer ruimte heeft. Het restaurant wordt aantrekkelijker, functioneler en publieksvriendelijker gemaakt, de toiletruimtes uitgebreid en vernieuwd, en er worden in heel het gebouw meer logische publieksroutes aangebracht. Er komt een nieuwe garderobe functie in de vorm van een ruime lockerruimte, die je straks online kunt reserveren. Ook wordt de entree van het restaurant verplaatst naar de voorzijde van het gebouw en uitgebreid met een ruim terras. Het gebouw wordt uitgebreid in vierkante meters, wat niet veranderd is de capaciteit van de grote zaal, die blijft 1300 personen.

Geert Hurks: “Wij zijn trots dat we wederom betrokken zijn bij het realiseren van de toekomstplannen van de Effenaar, zodat we samen werken aan de verbetering van het culturele aanbod in Eindhoven.”

De grote zaal en het restaurant zijn gedurende de verbouwing gesloten, maar in de kleine zaal en op verschillende locaties in de stad worden shows en events geprogrammeerd. Medio 2022 wordt gestart met de tweede fase van de verbouwing, dan wordt er een nieuwe ingang aan de Oostzijde van het pand gemaakt om het poppodium beter te verbinden met de stad en het station. De Effenaar bestaat dit jaar 50 jaar en vanaf september wordt er weer volledig geprogrammeerd. In de loop van september volgt een knallend en bijzonder openingsprogramma in een gebouw klaar voor de toekomst.