Bouw

Nieuwbouw Fontys fase II

Locatie
Eindhoven
Status
Gereed (2023)
Programma
Nieuwbouw fase II - 3 gebouwen Fontys campus
Kenmerkend
Onderwijs

Fontys wil studenten, medewerkers én bezoekers een inspirerende en prettige leer- en werkomgeving bieden. Een omgeving waar je je thuis voelt, waar je graag verblijft en waar je anderen ontmoet. Van campus Rachelsmolen en de Rondom in Eindhoven maken we nóg meer zo’n omgeving.    

Over deze campusontwikkeling is natuurlijk goed nagedacht. Er is gekeken naar de behoeftes van alle instituten, studenten en medewerkers.

De bestaande campus Rachelsmolen werd getransformeerd van een eiland naar een inspirerende onderwijsomgeving. Een campus waar ontmoeten centraal staat en waar kruisbestuiving leidt tot innovatie, experimenteren en ondernemen. Fontys heeft deze nieuwe ambitieuze campus ontwikkeld samen met Barcode Architects, OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten.

 

Nieuwbouw

Het meest centrale nieuwe gebouw is hét gebouw voor de hele campus en bevat functies die voor de hele Fontysgemeenschap toegankelijk zijn, zoals de mediatheek, collegezalen, evenementenruimte en het restaurant. In het tweede nieuwe gebouw is het praktijkgericht onderwijs ondergebracht en ontvangen cliënten zorg in het zorgcentrum als onderdeel van het onderwijs. Het derde nieuwe gebouw vormt een flexibele thuisbasis voor de studenten en medewerkers binnen Fontys, met werkplekken en onderwijsruimten.

Groene campus met bruisend stadsplein

De campus heeft een sterk groen karakter gekregen met een mix van dynamische verblijfsplekken. Ook is er een ‘wadi’; een kuil met beplanting die aansluit op de ecologie van de Dommel en die de campus bestand maakt tegen perioden van extreme neerslag en langdurige droogte en hitte. Het centrale stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. Studenten, medewerkers en bezoekers ontmoeten elkaar hier, op weg naar een ander gebouw, of omdat het een fijne plek is om af te spreken. Midden op het plein bevindt zich een groot tribune-element en een groene zitkuil, waar je elkaar kunt ontmoeten en waar lezingen en andere evenementen plaatsvinden. Hiermee wordt het gezond gebruik van de campus gestimuleerd. Het doel van de nieuwe campus Rachelsmolen is een gezonde leer- en leefruimte te creëren voor nu en in de toekomst.

Duurzame gebouwen 

In het ontwerp is op verschillende manieren invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities van Fontys. De gebouwen zijn gasloos en verwarmen en koelen gebeurt met een ‘warmte- en koudeopslag’ (WKO). Het regenwater wordt opgevangen in het terrein en geïnfiltreerd in de bodem, er wordt geen regenwater geloosd op het riool.