Bouw

MetaForum

Locatie
Eindhoven
Status
Gereed, 2012
Programma
Centrale studentenvoorzieningen, faculteiten en universiteitsbibliotheek
Kenmerkend
Snelle transformatie naar moderne multifunctionele onderwijsfaciliteit

De oude W-hal was een van de eerste gebouwen op het complex van de TU/e. Het pand werd gerealiseerd in de jaren 50 en is onderdeel van de cultuurhistorische bebouwing op de campus. Om de renovatie mogelijk te maken, werd een asbestsanering uitgevoerd en is het pand volledig gestript en leeggemaakt.

Rolbeschrijving

Hurks verzorgde de snelle renovatie en transformatie van het MetaForum. Een van de eerste gebouwen op het complex van de TU/e.

Duurzaamheid

Energiebesparing en duurzaamheid stonden centraal in het ontwerp. MetaForum wordt gekoeld en verwarmd met het systeem van de TU/e-campus. Daarbij wordt slim gebruikgemaakt van aanwezigheidsdetectie. De klimaatinstallatie wordt uitgeschakeld wanneer een raam geopend wordt. Ook intelligente lichtregeling draagt bij aan energiebesparing binnen het gebouw.

Gulden Feniks

MetaForum won in 2013 de Gulden Feniks in de categorie Transformatie. Deze prijs wordt toegekend door stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) en is bedoeld om hergebruik van bestaande gebouwen te stimuleren.

Uit het juryrapport: ‘Niet alleen architectonisch, maar ook technisch is dit project een hoogstandje. De slanke staalconstructie van de bovenbouw staat volledig los van de constructie van de hal. Een nieuwe kelderverdieping bevat een deel van het programma van de bibliotheek en herbergt alle installaties voor de onderbouw. Daarnaast fungeert deze ruimte als gedeeltelijke compensatie van het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw.’

Gerelateerde projecten & verhalen

Hurks presenteert zich op druk bezochte Bouwkunde Bedrijvendagen
Nieuws

Hurks presenteert zich op druk bezochte Bouwkunde Bedrijvendagen

FrieslandCampina
Bouw Onderhoud & Retail

FrieslandCampina

ASV Mercedes Benz
Onderhoud & Retail

ASV Mercedes Benz