Verhalen

In gesprek met Hans van der Linden over Princenlant IV in Boxtel

In Boxtel werkt Hurks al jaren aan Princenlant. Een gefaseerd project dat ondertussen bijna vier appartementengebouwen opleverde: De Rechter (2007), De Regent (2009), Het Princenhof (2012) en Princenlant IV. Het wordt gebouwd volgens Hurks’ woonconcept ‘Leonardo’ en naar verwachting begin 2021 opgeleverd.

Princenlant
Hurks bouwt woongebouw volgens appartementenconcept Leonardo

“Princenlant is klaar voor de toekomst van kopers én van de bouw.”

Princenlant is een appartementengebouw van 7 woonlagen met 34 ruime, duurzame woningen dat straks in een parkachtige omgeving ligt. En dat nabij alle voorzieningen en het centrum van Boxtel. Geen wonder dat de woningen in een mum van tijd waren verkocht. En, ook niet onbelangrijk, de bouw verloopt uitermate voorspoedig, aldus uitvoerder Hans van der Linden die net als projectleider Frans van der Broek ook bij de realisatie van eerdere Princenlant-fases betrokken was. “We liggen op de dag af op planning”, zo laat de uitvoerder weten, terwijl we vanuit de bouwkeet de bouwplaats op lopen.

Geoliede machine

Princenlant staat in steigers. De begane grond, waar zich twee woningen en de bergingen bevinden, is al gemetseld tot en met de eerste verdieping. Links van het pand staan twee grote vrachtwagens van de firma Van Rijbroek, waarvan er één staat ronken. Hier wordt ter plekke de gietspecie geproduceerd waarmee de vloeren momenteel worden geëgaliseerd. Een proces dat als een geoliede machine verloopt, zo vertelt Hans. “Die vrachtwagens rijden een paar keer per dag het terrein op, maar zijn tegelijkertijd ook op andere locaties aan het werk. Dat gaat continu zo door. Op dit moment zijn er zo’n 30 man op het terrein aan het werk en dat worden er nog wat meer als ze binnenkort binnen gaan stucen.”

Slimme installatieoplossingen

De laatste fase van Princenlant wordt zoals gezegd opgetrokken volgens het Leonardo appartementenconcept van Hurks. Een vorm van modulair ontwerpen en innovatief bouwen op basis van prefabbeton bouwelementen en slimme, standaard installatieoplossingen. Een innovatieve en efficiënte methode om een woningbouwproject te ontwikkelen en te realiseren met veel vrijheid in de architectuur.

Princenlant
”We bouwden in zes dagen een verdiepingsvloer en ongeveer één woning per dag.”
Uitvoerder Hans van der Linden

Prefab woongebouw

Hans: “In feite is dit in hoge mate een prefab woongebouw, waardoor de realisatie snel en overzichtelijk verloopt. Op die manier bouwden we in zes dagen één verdiepingsvloer en ongeveer één woning per dag. Dat gebeurt op basis van een gecontroleerde planning en foutmarge, een opgeruimde bouwplaats en minimale overlast voor de omgeving. Bijzonder zijn daarbij de installatievloeren die we gebruiken, waarbij de bovenkant de vloer vormt van de bovenliggende woning en het plafond van de woning eronder. In de bovenkant zijn stroom- en waterleidingen verwerkt en in de onderkant de mechanische ventilatie van de woning eronder. Een soort sandwichconstructie dus die twee kanten op werkt.”

Eigen uitstraling

Net als bij de grondgebonden woningen van het Da Vinci Huis woonconcept van Hurks schuilt de variatie van Leonardo in de afbouw en het gevelaanzicht. Met de ‘schil’ wordt waarde gecreëerd. Het eindresultaat is een standaard woonproduct met een geheel eigen uitstraling. In het appartementengebouw komen woningen van 83 tot 127 m2. Er zijn vijf verschillende types met een indeling naar wens en een badkamer en keuken naar keuze. De woningen hebben stuk voor stuk een ruim balkon of een groot dakterras en die op de begane grond beschikken zelfs over een tuin direct aan het water. Princenlant ligt straks in een parkachtige omgeving met grote vijver letterlijk voor de deur.

Princenlant

Sfeervolle retrolook

Als we het pand betreden, zien we dat er ook in de entree al wordt gemetseld. Met bijzondere, half geglazuurde stenen. Dit levert een retrolook op waarmee nu al een warme sfeer ontstaat. Als we de bouwlift naar boven nemen, krijgen we een indruk van de contouren en indelingen van de appartementen. Het bouwteam is druk bezig ytong cellenbeton te zagen voor de deuropeningen en op een andere verdieping glimt de geëgaliseerde vloer die daar net is gestort. Dat de kopers volop keuzemogelijkheden hadden als het ging om de indeling van hun woning is duidelijk. Sommigen opteerden voor de standaard plattegrond met twee slaapkamers, anderen voor één grote slaapkamer met een walk in closet of één slaap/werkruimte. De bewoners hebben zelfs de keuze om hun woning helemaal instapklaar te laten opleveren. De bovenste verdieping is ingeruimd voor twee ruime penthouses met een enorm dakterras en een prachtig uitzicht over de groene omgeving van Boxtel. Hoewel overal de blauwe folie nog op de grote ruiten of openslaande deuren zit; dat de lichtinval uitbundig zal zijn is duidelijk.

Eigen fruitbomen

Als hun woning straks wordt opgeleverd, zijn de bewoners ‘helemaal klaar voor de toekomst’, zoals de verkoopslogan van Princenlant belooft. En dat is geen holle kreet. Alle 34 woningen zijn gasloos, zijn met een individuele warmtepomp voorzien van alle moderne comfort, hebben een eigen berging en een parkeerplaats en bieden met de extra brede, drempelloze deuren volop manoeuvreerruimte voor rollators en rolstoelen. Zelfs in het omliggende park is rekening gehouden met de seniore medemens die minder ter been is, maar ook met diens kleinkinderen. In het parkplan is een speelheuvel gepland en een hoek met speeltoestellen. Over een poosje kan er zelfs fruit worden geplukt. Er komt namelijk een hoek met fruitbomen voor de buurt.”

Princenlant

Architectuur en landschap

Princenlant werd ontworpen door KAW uit Eindhoven. Een architectenbureau dat gelooft in ruimtelijke oplossingen die bijdragen aan leefgeluk. KAW ging er terecht vanuit dat Princenlant bewoners zou krijgen die maximaal van hun vrije jaren willen genieten en zo lang mogelijk in woning willen blijven. Ook als zij minder goed ter been zouden worden of zorgbehoevend. Daarnaast verkende KAW de omgeving voordat ze gingen ontwerpen. Het gebouw moest passen op z’n plek. De gemeente Boxtel, waarmee nauw werd opgetrokken bij dit project, ijverde voor de parkachtige tuin van Princenlant en vroeg landschapsarchitect Bert Huls een nieuw stukje natuur voor de omgeving te creëren. Dat resulteerde in een aantrekkelijk en duurzaam totaalontwerp met een  optimaal groengevoel, inclusief natuurlijke vijver, een speelheuvel en fruitbomen. Een plezier voor de hele buurt.

Grote belangstelling

De belangstelling voor de bouw van Princenlant is groot en wordt op de voet gevolgd. Hans: “Sommige kopers komen hier dagelijks langs. Soms maak ik even een praatje met ze. Dan vertel ik waar we mee bezig zijn. Het contact met de buurt is goed. Iemand in de naastgelegen flat houdt alles in de gaten en maakt regelmatig foto’s. Die mailt hij naar ons, dus we hebben een mooi foto-overzicht van het bouwproces. Van onze kant wordt iedereen via de mail netjes op de hoogte gehouden van de bouw. Er zijn weinig verrassingen omdat we zoveel in prefab doen. In feite is veel al klaar en op voorraad. Bovendien hebben we veel minder hijs- en hoogwerkerbewegingen en rommel op de bouw.  Hoe meer er aan de voorkant van een bouwproces wordt nagedacht en in een concept wordt gegoten, hoe sneller en ongecompliceerder de realisatie verloopt. Volgens mij is dat het bouwen van de toekomst.”

Gerelateerde projecten & verhalen

Annenborch
Bouw Vastgoedontwikkeling

Annenborch

Augustus
Bouw Vastgoedontwikkeling

Augustus

Liverdonk, Brandevoort
Bouw

Liverdonk, Brandevoort