Verhalen

In gesprek met…. stagiaire Thara Boushra Sobhy (23)

Op 31 augustus jl. startte Tahra Boushra Sobhy (23) als stagiaire op de bouwplaats van Holland Park in Diemen. Voor haar HBO-opleiding Built Environment aan de Amsterdamse Hogeschool kijkt ze tot 1 februari 2021 mee over de schouders van uitvoerder Erwin Wijnne. Als vrouw in een mannenwereld is ze daar met haar frêle postuur en haar Oosterse verschijning bepaald geen alledaagse collega.

“Het was even wennen, maar nu ben ik helemaal opgenomen door de groep.”

Tahra is dus niet bang om haar handen vies te maken, maar moest wel even wennen. “Tja, de bouw is natuurlijk nog steeds een mannenwereld. Zeker in het begin keken ze wel even op als ik langsliep en maakten volop grapjes. Maar nu voel ik me helemaal opgenomen in de groep. Op dit moment loop ik mee met Dennis Gubbels en uitvoerder Wim Rocks. Dan gaan we aan de hand van de wapeningstekeningen op de bouw keuren. Met Erwin loop ik mee om de gevels te beoordelen. Verder mocht ik meewerken aan de BLVC-plannen en aan tekeningen voor de uitvoering. Ook woon ik vergaderingen bij van allerlei overlegstructuren. Heel leerzaam. Soms gaan die er fel aan toe hoor! Maar dat hoort er bij. Het is een gecompliceerd proces, zo’n groot werk als Holland Park. Dat moet je wel onder controle houden, natuurlijk.”

Nooit meer uitslapen

Gecompliceerd én interessant, aldus Tahra die nog twijfelt over haar eigen voorkeursrol in de bouw. “Die rollen zijn natuurlijk heel divers: logistieke planning, calculatie, werkvoorbereiding, uitvoering, projectmanagement… Ik neig naar het laatste, want de bouwpraktijk bevalt goed. Ik vind het fijn om op de bouwplaats te zijn, al kan ik nou nooit meer uitslapen.”

Egyptische achtergrond

Tahra is een jonge vrouw met een Egyptische achtergrond. Dat ze voor de bouw kiest, ligt niet voor de hand. Hoe is dat zo gekomen? “Ik heb eerst de opleiding Interieur Design gedaan aan het Jan des Bouvrie College in Amsterdam. Gebouwen hebben mij altijd al gefascineerd. Daarom wilde ik verder leren en ook begrijpen hoe je ze vormgeeft en letterlijk neerzet. Vandaar de bouw. Overigens doe ik het ook voor mijn vader. Hij zag dit altijd al in mij en nu maak ik het waar.”

Master in architectuur

Overigens is Tahra nog niet klaar met studeren als ze haar huidige opleiding afrondt. “Ik overweeg om ook nog een master te doen in architectuur. Dan heb ik zo’n beetje alle aspecten van het bouwproces gehad.” Ook in haar vrije tijd – die schaars is – is ze ondernemend. Ze maakt graag schilderijtjes, maar gaat ook voor het grotere werk. Dan ontwerpt ze bijvoorbeeld een kast voor haar eigen kamer, die ze vervolgens laat maken. Ook werkt ze in opdracht. Dan maakt ze bouwtekeningen voor een verbouwing of past een interieur aan. Dat laatste doet ze eens in de zoveel jaar voor haar vader, die een restaurant heeft. “Gelukkig woon ik nog thuis en hoef ik nog geen tijd te besteden aan mijn eigen huishouden”, lacht ze. “Of mijn vader trots is? Reken maar! Maar daar heb ik dan ook wel wat voor gedaan.”