Nieuws

Officiële opening nieuwbouw Pulse TU Delft

Op 30 augustus 2018 is het energieneutrale onderwijsgebouw Pulse op de campus van de TU Delft op feestelijke wijze officieel geopend. Het behaalt energielabel A++++. Het consortium Hurks (bouw) en Kuijpers (W- en E-installaties) realiseerde deze nieuwbouw, naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. Het ontwerp kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten en docenten.

Energieneutraal

Pulse is energieneutraal door de integratie van een zeer intelligent gebouwbeheersysteem, dat naar behoefte op ruimteniveau ventileert, verlicht, koelt en verwarmt. Daarnaast optimaliseren de gevelopeningen de daglichttoetreding. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en heeft het gebouw een lagere energievraag. Om het energieverbruik te beperken, heeft het gebouw bovendien een hoogwaardige isolatie. Ook wordt gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en warmte-koudeopslag in de bodem.

Gelijkstroomnetwerk

Bijzonder is de toepassing van gelijkspanning, waardoor gebruikers van elektrische energie direct zijn aangesloten op de 490 zonnepanelen (750 m2) op het dak van het gebouw. Daarmee realiseerde de TU Delft een van de eerste gelijkstroomnetwerken in de utiliteitsmarkt. Normaal gesproken draait een gebouw dat zelf stroom opwekt op wisselstroom. Bij Pulse wekken de zonnecellen gelijkstroom op die direct kan worden benut. Dat wil zeggen zonder tussenkomst van zware transformatoren en energieverlies voor laptops, tablets, smartphones en verlichting.

Besparing op materialen

Een DC-net realiseert ook een besparing op materialen (bijvoorbeeld zware transformatoren). Ook vereenvoudigt deze de overstap naar intelligente elektriciteitsnetwerken: de zogenaamde ‘smart grids’. Die verbinden in de toekomst opwekkers en gebruikers van elektriciteit en houden vraag en aanbod van elektrisch vermogen in balans. Het gelijkstroomnet in Pulse werd ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems en Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

 

Studiewerkplekken

In totaal biedt Pulse ruimte aan 1020 onderwijsplekken en 275 studiewerkplekken. Het gebouw huisvest dertien zalen, waarvan tien eigentijdse onderwijszalen en drie ruimtes met een informele sfeer en bijzondere kenmerken. Op de begane grond bevindt zich een food market.
Het gebouw is centraal gelegen op de universiteitscampus en wordt een plek waar studenten en docenten samenkomen om te werken, contacten te leggen, te leren, kennis te delen en zichzelf te ontwikkelen.

Gerelateerde projecten & verhalen

MetaForum
Bouw

MetaForum

ABB vestigt zich op TU Delft Campus
Nieuws

ABB vestigt zich op TU Delft Campus

FrieslandCampina
Bouw Onderhoud & Retail

FrieslandCampina