Nieuws

Onthulling historische gevelsteen Zijdebalen

27.06.2018 – Respectvol omgaan met het Utrechtse erfgoed vinden we belangrijk op Zijdebalen. Daarom werd vrijdag 22 juni jl. de 17e-eeuwse gevelsteen D(e) Fortuyn onthuld aan de Zeedijk. Dit ceremonieel nam Marjet Douze van het Utrechts Geveltekenfonds voor haar rekening in aanwezigheid van afgevaardigden van de gemeente Utrecht, het Utrechts Geveltekenfonds en Hurks en Van Wijnen.

Zijdebalen, Gevelsteen

Volgens Rogier Middelburg, ontwikkelingsmanager van Zijdebalen namens Hurks en Van Wijnen, staat de steen in eerste plaats symbool voor de goede samenwerking met de gemeente Utrecht bij de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk Zijdebalen. “Daarnaast belichaamt de steen de historie van het plangebied. Het terugbrengen van de geschiedenis van deze plek hebben we op meerdere manieren proberen te doen. Allereerst met de architectuur van de bebouwing, die met een moderne vertaling refereert aan de historische gebouwen in de binnenstad. Maar ook met meerdere kunstobjecten, zoals bijvoorbeeld de smeedpoort als toegang naar de binnentuin van blok 2, die door onze kunstsmid is ontworpen naar oude tekeningen van de voormalige zijdefabriek en buitenplaats Zijdebalen, die in de 17e eeuw op deze locatie lag.”

Gilde van Pijpenmakers

De gevelsteen in kwestie draagt een afbeelding van Fortuna en is het gevelsymbool van het gilde van pijpenmakers. De steen werd door Hurks en Van Wijnen bewaard bij de sloop van het pand Zeedijk 22 in 2014. Met de medewerking en expertise van de gemeente Utrecht, Het Utrechts Archief en het Utrechts Geveltekenfonds is de gevelsteen gerestaureerd en gepolychromeerd. Met een prachtig eindresultaat! Vervolgens werd de steen teruggeplaatst in één van de nieuwe herenhuizen aan de Zeedijk, die opnieuw de naam ‘De Fortuin’ krijgt. Eind vorige week werd de gevelsteen dus feestelijk onthuld, terug op zijn eindbestemming.

Gerelateerde projecten & verhalen

Zijdebalen
Bouw Vastgoedontwikkeling

Zijdebalen

Viering hoogste punt Zijdebalen blok 3 en start realisatie horecapaviljoen
Nieuws

Viering hoogste punt Zijdebalen blok 3 en start realisatie horecapaviljoen

Hurks wint tender in Leidsche Rijn Centrum (Oost) Utrecht
Nieuws

Hurks wint tender in Leidsche Rijn Centrum (Oost) Utrecht