Bouw

Apollo House

Locatie
Amsterdam
Status
Gereed, 2012
Programma
Renovatie hoogwaardige kantoren, 18.000 m2
Kenmerkend
Energielabel A voor een Rijksmonument

Het Apollo House, gebouwd tussen 1938 en 1940, is een rijksmonument gelegen aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Het gebouw werd ontworpen door architect Roosenburg en diende als hoofdkantoor van de Rijksverzekeringsbank. Het Apollo House was het eerste hoogbouwproject in Nederland met een draagstructuur van staal. In 2012 kreeg het een ingrijpende renovatie.

Kaalslag

Om die renovatie mogelijk te maken, moest een rigoureuze kaalslag plaatsvinden. Binnenwanden, plafonds, vloerbedekking, installaties: alles moest eruit. Daarnaast zijn alle trappen in de kantoorvleugels vernieuwd en zijn de toiletgroepen verplaatst, van de tussenverdiepingen naar het vloerniveau van de kantoorlagen. Het voormalige restaurant op de 8e verdieping is gepositioneerd op laag 0. Daar werd tevens een serre aangebouwd, met zicht op een nieuw ingerichte binnentuin.

 

Uitdagingen

Hurks bouw diende de juiste mix te vinden tussen enerzijds de voortgang van de uitvoering, en anderzijds het bepalen van de uiteindelijke kosten op basis van de definitieve plannen. Geen eenvoudige opgave: tijdens de uitvoering werd het bouwteam geconfronteerd met meerdere onvoorziene uitdagingen. In het gehele pand werden bouwkundige luchtkanalen gevonden op de plaats van de nieuw te realiseren installaties. Ook werd asbest aangetroffen in het pand, en de bestaande kelder bleek niet waterdicht. Dankzij ervaring met soortgelijke problematiek kon Hurks hiervoor een duurzame oplossing realiseren.

Duurzaamheid

Bij deze ingrijpende kantoorrenovatie zijn hoge resultaten op het gebied van duurzaamheid behaald: energielabel A voor een Rijksmonument gebouwd tussen 1938 en 1940. Daartoe werd onder meer een WKO-installatie met warmtepompen aangebracht, werden de gevels aan de binnenzijde met voorzetwanden geïsoleerd, en is alle beglazing aan de west- en zuidkant van het gebouw vervangen door HR++ glas.

Klimaatbeheersing

Voor een comfortabele klimaatbeheersing was het gebouw oorspronkelijk voorzien van met waterleiding geactiveerde gevels en plafonds. Meer dan 70 jaar later kreeg het pand opnieuw gevel- en plafondactivering. Weliswaar met aanzienlijk gecompliceerdere techniek, maar nog altijd volgens eenzelfde slim en duurzaam principe.

Gerelateerde projecten & verhalen

De Spakler
Vastgoedontwikkeling

De Spakler

MetaForum
Bouw

MetaForum

ASV Mercedes Benz
Onderhoud & Retail

ASV Mercedes Benz