Vastgoedontwikkeling

Studentenwoontoren aan de Dommel: op hoogte in 82 dagen

Locatie
TU/e campus
Status
Gereed (2016)
Programma
14-laags studentenwoontoren met 303 woonruimtes voor studenten
Kenmerkend
Volledig in prefab elementen opgetrokken hoogbouw voor de TU/e campus

De 14-laags woontoren Aurora op de campus van de TU/e in Eindhoven werd ontwikkeld en gerealiseerd in opdracht van woningcorporatie Woonbedrijf. Op de kop af 82 dagen na de montagestart bereikte de huisvesting voor (internationale) studenten het hoogste punt. Het woongebouw werd dan ook volledig in prefab elementen opgetrokken.

Dommel

Hurks ontwikkelde Aurora in opdracht van Stichting Woonbedrijf SWS/Hhvl op een prachtige locatie aan de Dommel op het TU/e terrein in Eindhoven. Een gebouw naar ontwerp van Office Winhov in Amsterdam met Office Haratori, Zürich in samenwerking met BDG Architecten, Almere.

Gedelegeerd ontwikkelaar

Hurks was betrokken als gedelegeerd ontwikkelaar, verzorgde de prefab elementen en ontwierp en leverde de aluminium kozijnen. Het uitgangspunt was een bouwtijd van twee werkweken per verdieping. De bouw verliep echter dermate succesvol dat deze door het snelle ‘stapelen’ van de prefab elementen maar een luttele zes werkdagen per verdieping in beslag nam.

Prefabbetonfabriek

Het casco kwam destijds uit de prefabbetonfabriek in Veldhoven en werd op de bouwplaats geassembleerd. De opbouw van het casco, de sparingen, de plattegronden en de technische installaties waren hierop ontworpen. De aluminium kozijnen werden eveneens op voorhand in de gevels geïntegreerd, met uitzondering van de kozijnen op de begane grond.

 

aurora

Nominatie voor de Dirk Roosenbergprijs 2017

Om de twee jaar reikt het Eindhovense college van B en W de Dirk Roosenburg-Architectuurprijs uit. Sinds 1989 wordt deze prijs uitgereikt aan een opmerkelijk en inspirerend bouwproject binnen de gemeente Eindhoven. De jury destijds over Aurora: “De dragende gevel van het schijfvormige gebouw bestaat uit geprefabriceerde betonnen sandwich elementen met een doorlopend stramien. Het is een bijzonder intelligent ontwerp waarbij de vloeren, badkamers en installaties zijn geprefabriceerd. Hierdoor is het gebouw in een korte bouwtijd gerealiseerd. Het woongebouw is bovendien fraai ingepast in de plattegrond van campus, vanaf 1957 gebouwd naar het stedenbouwkundig ontwerp van S.J. van Embden waarbij gebouwen in een doorgaand landschap zijn geplaatst.”

Gerelateerde projecten & verhalen

Studentenhuisvesting Aurora genomineerd voor Dirk Roosenburgprijs 2017
Nieuws

Studentenhuisvesting Aurora genomineerd voor Dirk Roosenburgprijs 2017

ABB vestigt zich op TU Delft Campus
Nieuws

ABB vestigt zich op TU Delft Campus

Hurks presenteert zich op druk bezochte Bouwkunde Bedrijvendagen
Nieuws

Hurks presenteert zich op druk bezochte Bouwkunde Bedrijvendagen