Bouw Vastgoedontwikkeling

DSM Materials Sciences Center

Locatie
Sittard-Geleen
Status
Gereed, 2014
Programma
Laboratoria, facilitaire ruimten en kantoren
Kenmerkend
Hypermoderne eyecatcher en visitekaartje van formaat

Het nieuwe DSM Materials Sciences Center op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen vormt een belangrijke basis voor de onderzoeks- en marketingactiviteiten van DSM. Daarnaast is het voor DSM Engineering Plastics het belangrijkste onderzoekscentrum wereldwijd. Het onderzoekt en ontwikkelt hoogwaardige materialen en laat technologische competenties en unieke expertise zien. Aan onderzoek- en onderwijsinstellingen, maar ook aan (start-up) bedrijven.

DSM, Geleen-Sittard

Beste plan van aanpak

Het hypermoderne en complexe gebouw omvat circa 22.000 m² kantoorruimten, laboratoria en faciliteiten voor experimentele productie. Hurks stapte in op basis van een Uitvoeringsgereed Ontwerp dat in drie percelen werd aanbesteed. Ons plan van aanpak voor het bouwkundige deel – de betonnen ruwbouw, staalconstructies, het gevelsysteem en de afbouw – viel het meest in de smaak, waarna een vof werd gevormd met de installatiepartijen Wolter & Dros en Croon. De gevel werd door Hurks uitgeëngineerd en bestaat uit aluminium puien en HSB-elementen, bekleed met glas en aluminium bakken.  

Integrale planning

Gezien de hoeveelheid techniek in het gebouw vergden bouwkundige en installatietechnische procedures een integrale planning en intensief overleg. De aanwezige löss en de strenge winter van 2012 vormden een uitdaging op zich. Gevolg: een bouwvertraging van acht weken die later in de cyclus werd goedgemaakt.

Veiligheidsaspecten op chemie-plant

Werken op een chemie-plant vraagt om een gedegen voorbereiding en flexibiliteit. In de aanloop, maar vooral op uitvoeringsniveau ligt de uitdaging vooral in het veiligheidsaspect. Zo leverenden twee 22-ton zware spanten de nodige hoofdbrekens op. Eerst qua constructie, daarna met het transport dat over belangrijke DSM-leidingen voerde. Maar het eindresultaat, vooral het atrium met vijver, de grote hoeveelheid glas en de brand-kleuren van DSM in het interieur van het R&D centrum, is ernaar.

Gerelateerde projecten & verhalen

ABB vestigt zich op TU Delft Campus
Nieuws

ABB vestigt zich op TU Delft Campus

DSM Materials Sciences Center: veiligheid tot ver achter de komma
Verhalen

DSM Materials Sciences Center: veiligheid tot ver achter de komma

In gesprek met Gerard de Leeuw en Dennis Brouwer van ABB in Delft
Verhalen

In gesprek met Gerard de Leeuw en Dennis Brouwer van ABB in Delft