Bouw

Schoolvoorbeeld van een geslaagde renovatie

Locatie
Dordrecht
Status
Gereed (2013)
Programma
6.000 m2 nieuwbouw en 3.000 m2 renovatie
Kenmerkend
Uitdagende renovatie en uitbreiding van gymnasium uit 1908

Het project Johan de Witt-Bavinck bestond uit de renovatie en uitbreiding van het Johan de Witt-gymnasium en de nieuwbouw van basisschool Dr. H. Bavinck. Een uitdagende klus die Hurks naar volle tevredenheid van de gemeente Dordrecht en beide scholen heeft geklaard. Als bouwteampartner was Hurks medeverantwoordelijk voor de uitwerking van het structuurontwerp tot uitvoeringsgereed ontwerp en vervolgens voor alle constructieve en bouwkundige werkzaamheden, inclusief de uitvoeringscoördinatie.

Johan de Witt-Bavinck

Oudste Gymnasium van Nederland

Het Johan de Witt Gymnasium – het oudste gymnasium van Nederland – is prachtig uitgebreid en gerenoveerd. Het bestaande gebouw uit 1908 werd van binnen nieuw ingericht, terwijl de gangpartijen en de monumentale voorgevel zijn gerestaureerd. Aan de achterzijde bouwden we een nieuw gedeelte, gescheiden van de oudbouw door middel van een vide met lichtstraat. Het gymnasium heeft in het centrale gebied van de nieuwbouw een collegezaal in de vorm van een goudkleurig ei.

Loopbrug

Door middel van een loopbrug is het gymnasium verbonden met een nieuwe sporthal. Deze hal ‘op poten’ is op de eerste verdieping NOC/NSF-geclassificeerd en functioneert op de begane grond als overdekte fietsenstalling. Aan de rechterzijde van de oudbouw, grenzend aan een waterloop, creëerden we een doorgang naar de basisschool waarbij de helft van het oude gebouw werd gehandhaafd. De nieuwe Dr. H. Bavinckschool bestaat uit tien groepen voor basisonderwijs, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Het gymnasium en de basisschool bieden samen ruimte aan ongeveer 1150 leerlingen.

Passen en meten

De bouwplaats, nauwelijks groter dan het bouwvolume, bevond zich midden in stedelijk gebied. De entree van het bouwgebied deelden we met de brandweer op hetzelfde terrein. De brandweerkazerne bleef vol in gebruik tijdens onze bouwactiviteiten. Gedurende de bouw zijn aanvullende werkzaamheden voor grond- en asbestsanering ingepast.

Gerelateerde projecten & verhalen

Augustus
Bouw Vastgoedontwikkeling

Augustus

Drukbezochte start verkoop van Augustus
Nieuws

Drukbezochte start verkoop van Augustus

Florijn
Bouw

Florijn