Nieuws

Bouw innovatieve én betaalbare CASA-woningen gestart

16-12-2020 – Woningcorporatie Woonbedrijf, Team CASA en Hurks zijn gestart met de bouw van CASA 1.0. Deze innovatieve en betaalbare woningen komen als eerste in Brainport Smart District (BSD) in Helmond, de slimste wijk ter wereld. CASA 1.0 bestaat in totaal uit drie betaalbare sociale huurwoningen: een appartement met één slaapkamer en twee studio’s. De woningen zijn zeer duurzaam. De nieuwe innovaties en technologieën die bedacht zijn door de TU/e studenten van Team CASA zijn erin verwerkt. In het voorjaar van 2021 zijn de woningen klaar.

Eerste woningen in slimste wijk: om te testen en van te leren

Hurks is erg trots om samen met Team CASA en de andere partners aan de wieg te staan van een woning waarin baanbrekende technologieën zijn verwerkt. CASA staat voor Comfortable, Affordable, Sustainable Alternative. Het doel is om een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale huurwoningen te bouwen. Dit idee kwam van Antoine Post, student Natuurkunde aan de TU/e en manager van Team CASA. Hij hoorde veel over duurzame ontwikkelingen, maar zag dat niet terug in doorsnee woningen. Hij had ideeën over het ontwerpen van een duurzame woning en vond andere studenten die graag aansloten. Zo hebben ze CASA 1.0 vormgegeven en brachten de plannen samen met Hurks tot een uitvoeringsgereed ontwerp.

CASA De bouwplaats van CASA 1.0, de eerste woning in Brainport Smart District wordt bouwrijp gemaakt.

Hurks: founding partner en verbinder

Als founding partner heeft Hurks vanaf de start van CASA 1.0 in dit project geïnvesteerd. Door intensief met het studententeam samen te werken, specialistische bouwkennis en -ervaring uit te wisselen en het sponseren van materialen en uren, helpt Hurks de ambities van Team CASA waar te maken en tot een haalbaar en maakbaar concept te komen. Bijvoorbeeld bij het opstellen van de technische omschrijving; een vertaling van de CASA-ambities naar de dagelijkse bouwpraktijk. Ook verzorgt Hurks de technische engineering vanaf de bouwaanvraagstukken. Als hoofdaannemer van het project CASA 1.0, treedt Hurks op als verbinder van andere bouwpartners en leveranciers. Inge Schipper, directeur voorbereiding Hurks: “Onze drijfveer: door te investeren in jonge mensen en innovatie onderstrepen wij ons vertrouwen in een duurzame toekomst.”

Sociale huurwoning van de toekomst?

Natuurlijk is er veel aandacht voor de techniek, maar ook aan de betaalbaarheid is gewerkt. De huurprijs voor het appartement is circa €620,00 en voor de studio’s ongeveer €430,00 (prijzen zijn exclusief servicekosten). Huurtoeslag aanvragen is mogelijk. In het appartement gaat de teammanager van Team CASA wonen omdat hij het graag wil uittesten en tegelijkertijd de technische installaties goed kan inregelen. Voor de twee studio’s zoeken we bewoners die hier maximaal twee jaar willen wonen en ervaring willen opdoen met een innovatieve woning. En die ervaring willen delen zodat we er van leren. Woonbedrijf gaat vlak voor de oplevering een studio verhuren. De andere blijft beschikbaar voor exposure. Daar kunnen de sponsors die Team CASA met producten hebben ondersteund zien hoe een en ander werkt en dat tonen aan hun klanten. Deze woning wordt in 2022 verhuurd.

Kleine portemonnee

“Ook mensen met een kleine portemonnee moeten in een duurzame woning kunnen wonen. Daarom hebben we veel interesse in deze vernieuwende technieken en toepassingen,” vertelt Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf. “CASA 1.0 is de eerste in z’n soort en we gaan deze nieuwe technieken monitoren. We willen er van leren en kijken of we die binnen de sociale huursector breder kunnen toepassen. En of een ontwikkeling als deze op grotere schaal tot de mogelijkheden behoort.”

CASA

Beter dan een nul-op-de-meter huis

De studenten ontwierpen niet alleen een nul-op-de-meter huis, maar gaan een stap verder. Nul-woningen zorgen namelijk voor een piekbelasting op het net, met veel overtollige energie in de zomer en een tekort in de winter. Daarom komt er een grote watertank. Die slaat het teveel aan energie in de zomer op voor gebruik in de winter. De energie voor de woning komt uit een energiedak, dat een zonnepaneel en zonneboiler combineert en daardoor zowel elektriciteit als warmte genereert. Het elektrisch netwerk in de woning bestaat uit een combinatie van gelijkstroom (DC) en wisselstroom (AC), en voorkomt daarmee verspilling bij de omzetting. Ook de waterhuishouding is bijzonder: hemelwater wordt opgevangen om het toilet door te spoelen.

‘Slimbouwen’

In de keuze voor bouwmaterialen en het bouwproces zelf streeft Team CASA ook naar duurzame oplossingen. Zo bestaat de woning uit modulaire eenheden, die bij montage geen lijm vereisen. Dit garandeert duurzame sloop met hergebruik van materialen én maakt verbouwingen makkelijker en goedkoper. Verder gebruiken de studenten bewust geen beton, vanwege de negatieve impact van dit materiaal op het milieu. De bouwtechniek ‘Slimbouwen’ moet het materiaalverbruik en afval verminderen, het reduceert bouwfouten en zorgt voor lagere CO2-uitstoot. Dat gebeurt door de verschillende disciplines, zoals bouwkundig en installatietechniek, op te knippen. In CASA 1.0 zijn bijvoorbeeld alle installaties in de kern van de woning geplaatst: makkelijker om te installeren én te onderhouden.

Slimme wijk

CASA 1.0 is de eerste woning in Brainport Smart District. In deze slimme wijk worden de nieuwste inzichten en technieken op het gebied van participatie, gezondheid, data, mobiliteit, energie en circulariteit ingezet om een duurzame en mooie woonomgeving te creëren. De ontwikkeling van BSD is een co-creatieproces tussen o.a. bewoners, professionals en andere stakeholders. “Met de realisatie van CASA 1.0. komen een aantal ambities van BSD samen. Overheid, onderwijs, bedrijfsleven en bewoners hebben de woning samen ontwikkeld. Deze woning laat zien dat BSD een wijk wordt voor iedereen. Iedereen moet kunnen wonen in BSD en het is goed dat nu de eerste schop in de grond gaat,” aldus projectwethouder Cathalijne Dortmans, die tevens als voorzitter van de stichting BSD betrokken is bij de ontwikkeling van de wijk.

Gerelateerde projecten & verhalen

Liverdonk, Brandevoort
Bouw

Liverdonk, Brandevoort

Brandevoort
Bouw Vastgoedontwikkeling

Brandevoort

De Spakler
Vastgoedontwikkeling

De Spakler