Nieuws

Grootste fietsenstalling van Leiden opent deuren in Lorentz

13-03-2020 – De grootste fietsenstalling van Leiden is open. Op vrijdag 13 maart jl. stalden wethouder Ashley North (Bereikbaarheid) en wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) als eersten hun fiets in de nieuwe stalling van Lorentz. Aansluitend ging de stalling open voor het publiek. Lorentz is ontwikkeld en gebouwd door een combinatie van Hurks en Van Wijnen.

Multifunctioneel gebouw

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): “De realisatie van Lorentz is de eerste grote mijlpaal in de totale herontwikkeling van het Leidse Stationsgebied. Lorentz is een duurzaam, multifunctioneel gebouw met een speciaal waterdak. Het sluit aan bij onze ambities om van het stationsgebied een fijne plek te maken om te wonen, te werken en te verblijven.”

Stalling

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Leiden hebben de fietsenstalling betaald. ProRail en de gemeente hebben het ontwerp gemaakt en de bouw begeleid. De nieuwe fietsenstalling bevindt zich aan de centrumzijde van station Leiden Centraal, onder de nieuwbouw van Lorentz. In fietsenstalling Lorentz komen bijna 4.800 plekken. Voor bredere fietsen, met bijvoorbeeld kratjes en bakfietsen met 2 wielen zijn speciale plekken. Een vol/vrij-systeem houdt bij hoeveel lege plekken er nog zijn en geeft aan waar deze plekken zijn. Zo hoeft de gebruiker niet lang te zoeken. Fietsenstalling Lorentz is gratis en elke dag geopend van 6.00 uur ’s ochtends tot 1.00 uur ’s nachts.

 

Heineken realiseert brewclub in Lorentz

Lorentz is ontwikkeld en gebouwd door een combinatie van Hurks en Van Wijnen voor de gemeente Leiden (eigenaar fietsenstalling) en Syntrus Achmea Real Estate & Finance (woningen, kantoren en commerciële ruimten). In de plint van het nieuwe gebouw komt het hoofdkantoor van Heineken Commercie Nederland en maakt Heineken een grote brewpub. Daarboven bevinden zich twee woontorens met in totaal 167 woningen.

Werk gaat door

De fietsenstalling, waarvoor DZB de toezichthouders levert, is het eerste gedeelte van Lorentz dat geopend is. Momenteel worden de kantoren voor Heineken afgebouwd en wordt de laatste hand gelegd aan de huurwoningen. Op de hoek met het Schuttersveld, waar nu de bouwplaats is, start in 2021 de bouw van een derde toren met kantoren.

Gerelateerde projecten & verhalen

ABB
Bouw

ABB

PicusKade
Bouw

PicusKade

Gershwin Brothers
Bouw Vastgoedontwikkeling

Gershwin Brothers