Nieuws

Fontys campus Rachelsmolen bereikt hoogste punt

Op maandag 27 juni 2022 hebben we het hoogste punt van de bouw van drie nieuwe gebouwen op Fontys campus Rachelsmolen bereikt. Deze mijlpaal werd die middag gevierd met het hijsen van de vlag en een proostmoment.

Proost moment
Na een warm welkom werden de genodigden toegesproken door Hans Nederlof, Fontys bestuurslid, en Cees van der Meijs, directeur bouw Hurks. Daarna heeft artiest HoofdletterF (student Fontys Hogeschool voor de Kunsten) het overgenomen met een door haar speciaal geschreven ‘spoken word’. In de ochtend van 27 juni is er, door de samenwerkende partijen, gebouwd aan een kettingreactie. Deze kettingreactie werd na de ‘spoken word’ geactiveerd tot een live-kettingreactie. En natuurlijk ontbraken het hijsen van de vlag en het proosten op het bereiken van het hoogste punt deze middag niet!

Verhuizen van vijf instituten
De gebouwen kunnen straks ruim 6.000 studenten huisvesten en zo’n 450 FTE medewerkers. In de zomer van 2023 nemen de vijf Fontys instituten intrek in de nieuwe gebouwen. De instituten zullen de faciliteiten steeds meer delen om kruisbestuiving en ontmoeting te stimuleren. Het meest centrale nieuwe gebouw – R11- wordt hét gebouw voor de hele campus en bevat functies die voor de hele Fontys gemeenschap toegankelijk zijn zoals: collegezalen, evenementenruimte en het restaurant. In het tweede nieuwe gebouw, R12, wordt het praktijkgericht onderwijs ondergebracht. Daar bevindt zich bijvoorbeeld een zorgcentrum als onderdeel van het onderwijs, waar cliënten worden ontvangen. Het derde nieuwe gebouw, R13, vormt een thuisbasis voor de studenten en medewerkers van Fontys.

Groen karakter
De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken. In het ontwerp is op verschillende manieren invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities van Fontys. Zo zijn de gebouwen gasloos en het verwarmen en koelen gebeurt met een ‘warmte- en koudeopslag’ (WKO). Alle daken zijn voorzien van zonnepanelen. Het regenwater wordt opgevangen in het terrein en geïnfiltreerd in de bodem. Er wordt dus geen regenwater geloosd op het riool.

Betrokken partijen
Barcode Architects | architect
OKRA | landschapsarchitect
Hollandse Nieuwe | interieurarchitect
Croonwolter&dros | E installatie
ULC | W installatie

 

Gerelateerde projecten & verhalen

Duurzaam slopen én bouwen bij Fontys in Eindhoven
Verhalen

Duurzaam slopen én bouwen bij Fontys in Eindhoven

Nieuwbouw Fontys campus aan Rachelsmolen Eindhoven
Nieuws

Nieuwbouw Fontys campus aan Rachelsmolen Eindhoven

Fontys
Bouw

Fontys