Da Vinci Huis verhalen

In gesprek met Jos Goijaerts over Celsius - Snellius

Hurks en woningstichting Sint Trudo zijn oude bekenden van elkaar. Beiden hebben dan ook stevige wortels in Eindhoven en een eigen visie op wonen en woningbouw. In het verleden is bij diverse projecten samengewerkt. De partijen vonden elkaar ook voor wijkvernieuwingsproject Plan Celsius, waar in totaal zo’n 400 woningen worden vervangen door spraakmakende nieuwbouw. In Hurks vond de woningstichting zijn gewenste sparringpartner en in Da Vinci Huis een product dat naadloos past bij hun duurzame en toekomstbestendige visie voor de wijk.  

Project Celsius – Snellius in Eindhoven is een Trudo-transformatie van formaat, waarbij achterstandswijk Woensel West verandert in een hippe, levendige en kleurrijke buurt. Een groot aantal daarvan wordt gebouwd met het Da Vinci Huis woonconcept.

Celsius - Snellius, Eindhoven
Een woonconcept draait meer om het proces dan om het technisch product.
Jos Goijaerts, bestuurder & directeur Investeringen van Sint Trudo in Eindhoven

Aanbesteden

“Regelmatig krijgen wij van sceptici de vraag waarom wij niet aanbesteden in plaats van één op één de ketensamenwerking aan te gaan. Daarbij wordt uitgegaan van de vooronderstelling dat je op die manier een scherpere prijs zou krijgen. Onze ervaring is anders. Met een planmatige aanpak met vaste partijen is in onze optiek zowel in tijd als geld veel winst te behalen. En dan heb ik het over substantiële bedragen. Wij geloven ondertussen heilig in ketensamenwerking, zeker ook met het oog op minimalisatie van diverse risico’s. Met Hurks ontwikkelen en realiseren we Plan Celsius in Eindhoven. Een gefaseerd wijkvernieuwingsplan, waarvan ondertussen de eerste twee fases, Celsius Van der Bildt en Celsius Snellius zijn gerealiseerd. Allebei beeldbepalende deelprojecten met bedrijfsruimten, loftappartementen en verschillende formaten woningen, waarbij met vaste partners wordt samengewerkt.”

Eindhoven, Celsius, Snellius

"Processen verlopen steeds beter."

“Trudo werkt bij Plan Celsius samen met Tarra architecten, Lubbers Landschapsarchitecten en RA Infra en Hurks brengt zijn eigen specialistische medewerkers en ketenpartners in, zoals het bouwtechnische bureau De Twee Snoeken en Breman voor de installatietechniek. Ondertussen hebben we met deze partijen en grotendeels hetzelfde team al twee fases van Plan Celsius ontwikkeld, voorbereid en gerealiseerd met het Da Vinci concept als basis. Je merkt dat processen daardoor steeds beter en sneller verlopen. De samenwerking is dan ook goed, maar blijft mensenwerk en vraagt dus altijd aandacht.”

“Goede dingen moet je vasthouden, andere dingen kunnen altijd beter, zodat we het bij fase 3 en 4 nog slimmer kunnen aanpakken. Naar mijn mening moet je het bij een goed woningconcept meer zoeken in het proces dan in het technische product. De ervaringen van de uitvoering worden meegenomen in de planontwikkeling Mede daardoor verloopt de uitvoering ondertussen heel soepel. Daar is Trudo niet of nauwelijks meer bij betrokken. En ik verwacht dat de volgende fases nog gestroomlijnder zullen verlopen.”

Dirk Roosenburgprijs

“Da Vinci heeft een goede balans tussen flexibiliteit en standaard. Dat stelt ons in staat de spannende beeldkwaliteit neer te zetten die wij nastreven. Juist in Woensel West willen we ons met de nieuwbouw onderscheiden. Dat lukt heel aardig. We komen positief in het nieuws en fase 1 is genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs; een architectuur- en ontwerpprijs. Wat wij ook als bijzonder prettig ervaren, is dat Hurks het totale vergunningentraject verzorgt tot en met de woningoplevering en de begeleiding van de huurders. Beide zeer intensieve trajecten, die op deze manier veel efficiënter verlopen. Tenslotte weten de Hurks-medewerkers precies hoe de woningen in elkaar zitten en kunnen daardoor proactief en oplossingsgericht met de bewoners meedenken als dat nodig is. Een vorm van ketensamenwerking die heel prettig werkt en Trudo in hoge mate ontzorgt. Op die manier samenwerken is alleen mogelijk als je een vaste relatie met elkaar hebt. Dat levert een gezamenlijke verantwoordelijkheid op waar ik me heel prettig bij voel.”

Geen 'copy paste' van fases

“Overigens is bij Plan Celsius geen sprake van een ‘copy paste’ van fases. Tussentijds verandert er best veel. Zo hebben we drie energieconcepten in de verschillende Celsius-fases. De woningen van fase 1 zijn duurzaam door hun goede isolatie en zonnepanelen, maar hebben nog wel een gasaansluiting. Fase 2, Snellius is goed geïsoleerd, voorzien van een warmtepomp (gasloos) of elektrische verwarming en heeft een dak vol zonnepanelen, terwijl fase 3 en 4 worden aangesloten op de stadsverwarming. Later gaan we meten hoe de woningen presteren. Dat deze en andere aanpassingen mogelijk zijn binnen de slimme standaarden zonder het concept geweld aan te doen, vind ik de kracht van het Da Vinci Huis woonconcept ten opzichte van andere woonconcepten.”

“Hurks verzorgt het totale vergunningentraject tot en met de woningoplevering en de begeleiding van huurders. Een vorm van ketensamenwerking waar ik me heel senang bij voel.”

 

Proces

“Naar mijn mening moet je het bij een goed woningconcept zoeken in het proces en zeker niet alleen in het technische product. Je wil de juiste ingrediënten samenbrengen en dan gaat het om de optimale balans tussen standaard en flexibiliteit. Bij ons Da Vinci Huis-project Plan Celsius gaat het niet om een ‘copy paste’ van fases. Er verandert tussentijds best veel. Zo zijn de woningen van fase 1 verduurzaamd met goede isolatie en zonnepanelen, maar hebben nog wel een gasaansluiting. Fase 2, Snellius is goed geïsoleerd, voorzien van een warmtepomp (gasloos) of elektrische verwarming en een dak vol zonnepanelen, terwijl fase 3 en 4 worden aangesloten op de stadsverwarming. Later meten we hoe deze verschillende concepten presteren. Da Vinci Huis stelt ons ook in staat de spannende beeldkwaliteit neer te zetten die wij nastreven. Met een opvallend ontwerp en diverse woningtypes, zowel in varianten als formaten en dat binnen slimme standaarden. Dat deze en andere aanpassingen mogelijk zijn, zonder het concept geweld aan te doen, vind ik de kracht van het Da Vinci Huis woningconcept ten opzicht van andere woonconcepten. Wat wij ook als zeer positief ervaren, is dat we tot een steeds efficiëntere rolverdeling met Hurks komen. Zo verzorgt Hurks ook het totale vergunningentraject tot en met de woningoplevering en de begeleiding van de huurders. Een vorm van ketensamenwerking waar ik me heel senang bij voel.”