Nieuws

Revolutionair waterbergingssysteem in Lorentz in Leiden

29-04-2019 – Ontwikkelende bouwers Hurks bouw & vastgoedontwikkeling en Van Wijnen, gemeente Leiden en belegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance implementeren een revolutionair waterbergingssysteem in Lorentz. Lorentz is het eerste nieuwbouwproject in de herontwikkeling van het Leidse Stationsgebied. Op één van de torendaken wordt via retentiekratten een flinke waterbuffer gerealiseerd. De afvoer van de buffer is voorzien van een Smart Flow Control, ofwel een ‘slimme meter’. Deze waterbuffer wordt onder andere gebruikt voor de voeding van de beregeningsinstallatie van het lager gelegen groene dak. Het is de eerste keer dat deze combinatie in Nederland wordt toegepast.

Waterberging met Smart Flow Control in combinatie met beregeningsinstallatie

Stefan de Ruijter, projectdirecteur namens de samenwerking tussen Hurks en Van Wijnen: “De uitvoering van Lorentz is in volle gang. Ook in deze fase van het project hebben we oog voor innovaties, ontwikkelingen en actualiteiten. Door de klimaatveranderingen worden regenbuien steeds heftiger. We hebben met het projectteam onderzocht in hoeverre het gedurende de bouw nog mogelijk was om in Lorentz waterbergingscapaciteit toe te voegen. ”

Hij vervolgt: “Op één torendak reguleert een Smart Flow Control het waterpeil in de retentiekratten en herkent via actuele neerslagdata wanneer er een bui op komst is. Het systeem regelt vervolgens zelf de waterdoorlating. Wanneer het droog is houdt het systeem het water vast. Indien een nieuwe bui wordt gedetecteerd, leegt het systeem automatisch, zodat er weer een maximale bergingscapaciteit aanwezig is. Het opgevangen water wordt tevens gebruikt voor de bewatering van de planten op het lager gelegen dak van het plintgebouw. Dat bespaart zuiver drinkwater. Op het lager gelegen groene dak worden ook nog watervertragende en deels waterbergende platen toegepast.”

Duurzaamste Kilometer van Nederland

Het projectteam werd onder andere geïnspireerd door hun bijdrage aan het initiatief de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden, burgers en kennisinstellingen werken hierin samen om het stationsgebied vóór 2025 te transformeren tot het meest duurzame binnenstedelijk stukje Nederland. Inmiddels hebben 29 organisaties zich bij deze community aangesloten en de Green Deal ondertekend. Eén van de thema’s waar de community zich mee bezig houdt, is ‘droge voeten’. Het verdichten van het gebied rondom Leiden Centraal Station vraagt namelijk om een zorgvuldig plan voor wateropvang.

De gemeente Leiden is verheugd. Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking): “Door dit innovatieve waterbergingssysteem wordt het riool minder zwaar belast én wordt zuiver drinkwater bespaard. In Leiden willen we met bouwprojecten verschillende maatschappelijke vraagstukken tegelijkertijd oplossen. Dus naast  het bouwen van woon- en kantoorruimte, pakken we ook sociale- en duurzaamheidsproblemen aan. Dat kunnen we niet alleen. Geweldig dat er bij alle ontwikkelende partijen zoveel enthousiasme was dat zelfs tijdens het bouwproces nog dit waterbergingssysteem aan het gebouw is toegevoegd. Ik hoop dat dit resultaat een inspiratie is voor alle komende bouwprojecten in het Stationsgebied.”

Samenwerkingspartners

Nauwe samenwerking tussen Hurks, Van Wijnen, de gemeente Leiden en Syntrus Achmea hebben tot de ontwikkeling van Lorentz geleid. Mede door die goede samenwerking was het mogelijk om nog tijdens de realisatiefase duurzame optimalisaties door te voeren, zoals het volledig gasloos maken van het mixed use gebouw en de keuze voor een innovatief waterbergingssysteem. “Duurzaamheid is een heel belangrijk thema, zowel voor onze klanten als voor ons”, zegt Nicole Maarsen, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea. “Deze optimalisaties zijn goed voor de beleggers en de huurders en zij verlagen de impact van het gebouw op het milieu.”

Onderaannemer voor de aanleg van het retentiedak is Koninklijke Ginkel Groep in samenwerking met Optigroen. Adviseur namens de gemeente was Polderdak.

Over Lorentz

Rondom station Leiden Centraal ontstaat de komende jaren een fijne plek om te verblijven. Nieuwbouwproject Lorentz, een ontwikkeling van Hurks en Van Wijnen, draagt hier in grote mate aan bij. Het is de eerste stap binnen de grootschalige transformatie van het Leidse Stationsgebied. Lorentz, een belegging van Syntrus Achmea, is een multifunctioneel gebouw waar wonen, werken en recreëren samenkomt. Lorentz (fase 1) heeft een oppervlakte van circa 36.000 m² en bestaat onder andere uit een vier lagen tellend donkerkleurig plintgebouw. De langverwachte ondergrondse fietsenstalling biedt ruimte voor circa 4800 fietsen. Bovenop het plintgebouw komt een tweetal torens met 167 huurappartementen en enkele penthouses. De retail- en kantoorruimten in het plintgebouw worden nagenoeg geheel gehuurd door HEINEKEN Nederland Commercie. Zij huisvesten straks ongeveer 400 medewerkers. Daarnaast is ze van plan om een Brewpub in Lorentz te realiseren. Dat moet een inspirerende plek worden waar consumenten de Heineken producten kunnen proeven en waar  nieuwe innovaties direct getest kunnen worden.

Gerelateerde projecten & verhalen

Lorentz
Bouw Vastgoedontwikkeling

Lorentz

Hurks en Van Wijnen organiseren virtueel Lorentz-bezoek anno 2020
Nieuws

Hurks en Van Wijnen organiseren virtueel Lorentz-bezoek anno 2020

Hurks investeert mee in duurzame woongebieden
Nieuws

Hurks investeert mee in duurzame woongebieden