Bouw Vastgoedontwikkeling

Gemeentehuis Venray

Locatie
Venray
Status
Gereed, 2012
Programma
Transformatie ca. 11.000 m2 bvo
Kenmerkend
Monumentaal Raadhuis krijgt hedendaagse grandeur

Transparante, glazen trappen die 16 meter hoog reiken, glazen liftschachten, aluminium profielen en stalen balken. Maar ook gemetselde gewelven, glas-in-loodramen en houten spanten. Het valt allemaal naadloos en smaakvol samen in het ingrijpend gerenoveerde ‘Oude Raadhuis’. Een voormalig klooster uit de vijftiger jaren en een gemeentelijk monument van nu.

Gemeentehuis, Venray

Ruimtelijkheid in bijzondere omgeving

Nadat de gemeente het pand in 1973 aankocht en tot gemeentehuis verbouwde, bleef de buitenzijde nagenoeg ongewijzigd. Binnen ontstond door de jaren echter een wirwar van kleine ‘hokjes’. Die maakten plaats voor overzichtelijke, grote ruimten: kantoren, flexibele werk- en vergaderplekken, kabinetten met vergader- en concentratieplekken, een raadszaal en werkrestaurant. Bij de hoofdentree werden de oorspronkelijke trappen en plafonds vervangen door een fraaie vide. Hiermee ontstond een grote ruimte voor de huidige een lift en trappen.

Gemeentehuis, Venray

Karakteristiek gebouw van alle tijden

Ondanks de ingrijpende wijzigingen bleef het bijzondere en oorspronkelijk karakter van het gebouw behouden. Zo werd het bestaande glas-in-lood hersteld en zijn in de kapel, waarvan de gemetselde gewelven gehandhaafd bleven, aluminium puien met glas-in-lood geplaatst. De voormalige theaterzaal is gerestaureerd en bestaande kruiswegstaties zijn teruggebracht.

Energieprestatie up-to-date

Om de energieprestaties te verbeteren, werden de buitenmuren van het voormalige kloostergebouw voorzien van geïsoleerde aluminium kozijnen en ramen. Het verwarmen en koelen van de ruimten gebeurt met een WKO-installatie en klimaatplafonds. Dat is niet alleen functioneel en comfortabel, maar qua energieprestaties van deze tijd. Hurks ontving na de aanbesteding (back-to-back) opdracht voor de installatietechnische werkzaamheden.

Gerelateerde projecten & verhalen

Hoofdkantoor VDL
Bouw

Hoofdkantoor VDL

Officiële opening nieuwbouw Pulse TU Delft
Nieuws

Officiële opening nieuwbouw Pulse TU Delft

Shell hoofdkantoor
Bouw

Shell hoofdkantoor