Bouw

Kennedy Business Center

Locatie
Eindhoven
Status
Gereed, 2003
Programma
30.000 m² BVO kantoorgebouw
Kenmerkend
Flexibel indeelbaar en transparant kantoorgebouw

Topkwaliteit in architectuur, duurzaamheid, gebruikswaarde, uitstraling en comfort – in harmonie geïntegreerd op een A-locatie (bij het Centraal Station). De 83 meter hoge blikvanger bracht het ontwerpteam bij een stalen hoofddraagconstructie van kolommen en schoren. De open vloervelden faciliteren de verschillende kantoorindelingen: van open kantoortuin tot gang met werkkamers.

Rolbeschrijving

Hurks zorgde voor de bouw van dit business center.

Uitstraling

Interieur en exterieur

De Kennedy Toren verenigt interieur en exterieur, architectuur en stedenbouw, uitstraling en functionaliteit tot één wereld. Die is te bereiken vanaf het Kennedyplein. De vides vanuit de parkeergarage en de elegant vormgegeven publieke entrees bepalen voor een belangrijk deel de uitstraling van het plein, dat tevens een belangrijke looproute vormt: van het station en het centrum naar de Kennispoort van Eindhoven.

Duurzaam

Veel aandacht is besteed aan milieu- en energieaspecten. Zo beschikt de Kennedy Toren over een eigen energievoorziening (WKO-installatie), waardoor (ten opzichte van een traditioneel kantoor) een beperking van 50% CO2-uitstoot kon worden gerealiseerd. Het complex is voorzien van een sprinklerinstallatie, klimaatplafonds, zonwering, en op aanwezigheid aangestuurde ventilatie en verlichting.

Technische voorzieningen

Het ontwerp van de Kennedy Toren is mogelijk gemaakt door architectuur harmonieus te laten samengaan met constructie, installatietechniek, bouwfysica, milieu en energiezuinigheid. Het complex is gebouwd met schoren in een Y-vorm. De binnenste rijen kolommen, de schoren en elke derde verdiepingsvloer vormen samen stabiele driehoeken – en daarmee de hoofddraagconstructie van de toren. Door de gevel van de begane grond tot en met de 5e verdieping te voorzien van licht-/zonwerend glas (met spiegelende lamellen aan de binnenzijde) wordt een zonweringsfactor behaald die vergelijkbaar is met buitenzonwering.

Glazen huid

Een van de vele in het oog springende elementen zijn de façades van de Kennedy Toren. Het gebouw onderscheidt zich door een stalen constructie, waar een glazen ‘tweede huid’ omheen is gebouwd. Daardoor kunnen ook op grote hoogte ramen worden geopend. Tussen de hoog- en laagbouw van de Kennedy Toren neemt het atrium een centrale positie in. Deze multifunctionele ruimte dient tevens als entree naar de verschillende gebouwen.  

Gerelateerde projecten & verhalen

Hurks start met bouw Hourglass
Nieuws

Hurks start met bouw Hourglass

Hurks wint tender in Leidsche Rijn Centrum (Oost) Utrecht
Nieuws

Hurks wint tender in Leidsche Rijn Centrum (Oost) Utrecht

Hoofdkantoor VDL
Bouw

Hoofdkantoor VDL